Fendt verbreed

De jaarlijkse Fendt persconferentie was dit jaar een bijzonder gebeuren. Niet zozeer door groot nieuws, maar wel door de presentatie van Fendt als fulliner. Door de integratie van Challenger en Lely zal er op de Agritechnica een indrukwekkend rij Fendt machines staan.

 • DSC04818 (Medium).JPG

  De nieuwe 943 Fendt rupstrekker
 • DSC04785.JPG

  De Lely machines zijn één op één omgezet in Fendt machines
 • DSC04787 (Medium).JPG

  Uit de fabrieken van Heston komt een nieuwe vierkantebalenpersen. Met twintig procent dichtere balen dankzij onder andere een zwaarder vliegwiel en een versterkt perskanaal.
 • DSC04791 (Medium).JPG

  De getrokken Challengerspuit is komende jaar via het Fendt dealernetwerk te koop.
 • DSC04800 (Medium).JPG

  De Ideal maaidorser is het nieuwe topmodel van Agco. Deze moet de strijd aan met de topmodellen van Claas, New Holland en John Deere. Het is een combine met een dubbele dorsrotor en een motorvermogen van 647 pk. De grootste graantank kan 16000 liter bevatten. Leverbaar als Fendt en Massey Ferguson.
 • DSC04807 (Medium).JPG

  Geen motor maar een groot batterijblok vormt het hart van de eerste volledig elektrische trekker. Het eerste model zal op de Agritechnica te zien zijn. Een volle accu moet genoeg zijn voor ongeveer 4 uur werken. Daarbij drijft een elektromotor gewoon als een dieselmotor de tractor aan. Deze is alleen een stuk kleiner en ligt onder de cabine.
 • DSC04809 (Medium).JPG

  De e 100 vario lijkt uiterlijk grotendeels op een tractor uit de bekende 200 serie.

Voor Fendt is de persbijeenkomst in het Agritechnica jaar, als technologie leader binnen Agco, altijd een belangrijk moment. Het is het moment dat de nieuwste technieken worden voorgesteld. Wie daar op rekent wordt dit jaar teleurgesteld. Het grote nieuws zijn namelijk geen innovaties, maar een groot aantal nieuwe machines in Fendt kleuren.

Bekend was als dat Challenger produktie al was verhuisd naar de produktielocatie van Fendt waar ook de Katana hakselaar wordt gemaakt. Daar worden de Challenger rupstractoren nu ook in het Fendt groen gemaakt. Daarmee de range Fendt tractoren verder uitbreidend naar zwaardere pk klasses. Als tussen model is er een nieuwe Fendt 943. Deze is compleet nieuw ontwikkeld voor Fendt met de bekend vario transmissie, een maximum snelheid van 50 km per uur en een maximum motor vermogen bij een laag toerental.

De tweede grote uitbreiding komt van Lely. Door de overname van deze fabrikant is Fendt gestopt met de ontwikkeling van een eigen opraapwagen en is overgestapt naar Lely. De bekende Tigo dubbeldoel wagens zijn nu verkrijgbaar in Fendt groen. In eerste instantie zijn alleen de twee grootste modellen aan het Fendt gamma toegevoegd, maar de kleinere modellen zullen snel volgen. Vergelijkbaar is dit bij de ronde balenpersen. Ook daar is het Lely rood omgeturnd in Fendt groen. Wat er met de hooibouwwerktuigen van Lely gaat gebeuren is nog onduidelijk. Gevraagd naar de plannen hiermee verschuilt topman Martin Richenhage zich achter de Europese mededingingsautoriteiten. “We willen eerst toestemming hebben van Europa voor deze overname voor we hiermee onze plannen bekend maken.” In de wandelgangen is het gerucht echter sterk dat de produktie en verkoop volledig wordt gestopt. Een verwachting die wordt gevoed doordat wel de andere Lelyprodukten onder de Fendt merknaam worden gepresenteerd.

Tot slot was er ook nog een opvallende nieuwe Fendt in het zwart. Opvallend omdat deze combine in hetzelfde zwart ook als Massey Ferguson verkrijgbaar is. Het enige verschil is dan de merknaam op de buitenzijde. Dat is volgens Richenhage de nieuwe strategie bij machines met een laag verkoopvolume. Om dat efficiënt te houden zullen deze in dezelfde vorm aan beide klantenkringen worden aangeboden. Voor welke produkten dat nog meer gaat gelden wilde hij nog niet zeggen.

Een overzicht van een deel van het Fendt nieuws in het beeld verslag.