Elf innovaties genomineerd voor Gouden Klavertje Vier

Elektrisch en duurzaam, dat zijn volgens de vakjury dé trends. De genomineerde innovaties voor de innovatieprijs Gouden Klavertje Vier tonen aan dat er meer belangrijke innovaties zijn dan alleen aansluiten op deze trends in dit brede professionele marktsegment. U mag vast nadenken wie de opvolger wordt van de Oeliatec Mollen Artiflex van Ramm Equipment en vooral welke voor uw bedrijfsvoering van meerwaarde kan zijn. Die prijs zal op 10 september, de eerste dag van GroenTechniek Holland, worden uitgereikt.

Dit zijn de elf nominaties in willekeurige volgorde:

Feedtuber - RM5000 Bokashi-bagger Een machine die bermgras, groenafval en andere biomassa fermenteert tot vruchtbare bodemverbeteraar, met een doseersysteem dat het doseren van vloeibare micro-organismen en mineralen in granulaatvorm combineert met het samenpersen van het materiaal in de folieslurf in één werkgang.

GTJ Trading - Hybride Berky-maaiboot Volledig elektrisch aangedreven maaiboot (op 48 volt). Hij werkt acht uur geruisloos en uitlaatgasvrij dankzij lithium-ionaccu’s, met ergonomisch en comfortabel bestuurdersplatform en vingertipbediening.

Hermans Company BVBA - Elektrische compacttrekker Farmtrec 20E Eerste productierijpe en volledig elektrische compacttrekker die niet onderdoet voor trekkers met brandstofmotor. Eenvoudig oplaadbaar (via een standaard-stopcontact) en goedkoop in onderhoud.

JJ Dabekausen - Houthakselaar Rabaud Xylomix 150E Deze volledig elektrische aangedreven houthakselaar maakt gebruik van een lithium-ionaccu. Met zijn Xylomix-rotor is het een emissiearme en CO2-neutrale oplossing voor het hakselen van bomen en takken tot vijftien centimeter, klein groenafval met hoge een compostgraad en vervuild hout met spijkers.

JD Kraakman Perfors & GroeNoord - De Michelin X Tweel Turf-radiaalband zonder lucht Radiaalband zonder lucht die immuun is voor scherpe objecten, gemakkelijk over obstakels glijdt en driemaal langer meegaat, met als voordeel geen lekke banden, geen ongelijke bandenspanning en een betere opvang van schokken. De band is voor het eerst leverbaar in Nederland.

Merlo/De Lille - Tre Emme MM160C Werktuigdrager met klepelmaaier voor bermonderhoud met een motor van 116 kW (156 pk) en een 3D-maaikop voor rotatie- en kantelbewegingen. Met een veilige joystick met automatische handdetectie van de gebruiker om hydraulische functies van de machine te activeren.

Milati Grass Machines - Intelligent One Duurzame, precieze lijntrekker met honderd procent GPS-besturing die zelfstandig gestuurd belijnt en zo tijd, kosten en verf bespaart en ook manueel te besturen is.

New Holland - Xpower Chemievrije methode van in werkbreedtes van één meter en drie meter bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning, doordat de elektrische stroom door natuurlijke weerstand in de plant wordt omgezet in warmte, waardoor de plant van binnenuit gaat koken, zonder dat omringende planten hinder ondervinden.

Ramm BV - Rootwave P Chemievrije methode van individueel selectief bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning, doordat de elektrische stroom door natuurlijke weerstand in de plant wordt omgezet in warmte, waardoor de plant van binnenuit gaat koken, zonder dat omringende planten hinder ondervinden.

Hemos Machinebouw BV - Luctor 332 Snelverkeer-maaivoertuig met grote capaciteit dankzij twee maaiarmen en met een voertuigbreedte van slechts 1,77 meter, waardoor snelwegbermen vanaf de vluchtstrook worden gemaaid zonder het verkeer te hinderen en wegafzettingen nodig zijn.

Wim van Breda BV - Metron P48 RC Radiografisch bestuurde werktuigdrager met hybride aandrijving die efficiënt werkt met minder vermogensverlies dan hydraulische aandrijving. Hij werkt zuiver elektrisch en dus emissievrij en is bruikbaar voor alle werktuigen.