Elektrische truck van Volvo

Volvo start volgend jaar met de serie produktie van volledig elektrisch aangedreven trucks. De Volvo FL electric heeft een actieradius van 300 km. Niet voor de lange afstand dus, maar meer voor goederentransport in de steden en afvalinzameling.

 

Voor het ontwerp van de nieuwe truck heeft Volvo eerst goed gekeken bij een zusterbedrijf waar al ervaring is met de elektrische aandrijving van grote voertuigen. De kennis werd gehaald bij Volvo bus, dat sinds 2010 al meer dan 4000 elektrisch aangedreven bussen heeft verkocht. De techniek voor aandrijving en energieopslag die in deze bussen is gebruikt, is nu doorontwikkeld voor de vrachtwagens.

De nieuwe truck heeft een elektromotor met een maximum vermogen van 185 kW en een continu vermogen van 130 kW. Daarachter ligt een relatief eenvoudige versnellingsbak met slechts twee versnellingen. Daarvoor is dan wel een maximum koppel van 425 Nm beschikbaar.

De klant kan kiezen voor het gebruik van 2 tot 6 lithium-ion accu’s die elk een vermogen van 50 kWh hebben. Bij installatie van 6 accu’s is er dus 300 kWh beschikbaar. Afhankelijk van het gebruik is dat volgens Volvo voldoende voor een afstand van 300 km.

Bij gebruik van een snellader kan de accu in 1-2 uur worden opgeladen. Wie dat met een gewone lader doet, moet rekenen op ongeveer 10 uur opladen.

De eerste trucks die nu zijn gebouwd rijden inmiddels in Göteborg voor een testperiode.