"Elektrisch onkruid bestrijden heeft tijd nodig"

De onthulling van de  Case IH Versum was een van de primeurs op de Sima. We spraken met topman Thierry Panadero, vicepresident en algemeen manager EMEA . Hij ziet de Versum als een belangrijk luxer tussenmodel in een verder gaande segmentering van de markt. Over het nieuwe XPower elektrische onkruidwieder geeft hij aan dat dit nog tijd nodig heeft voordat het grootschalig ingezet wordt. “De markt moet de voordelen van dergelijke nieuwe methoden eerst ontdekken.”

  • thierry.JPG

    Thierry Panadero, vice-president en leidinggevende over het segment EMEA bij Case IH, bij de rupstrekker van Case IH. Iets waarvan hij gelooft dat er steeds meer van in het veld komen.
  • case versum.JPG

    De Case IH Versum CVXDrive werd onthuld op de Sima

De onthulling van de CVXDrive serie wordt door Panadero omschreven als een echte wereldprimeur. "Het is onze eerste compacte trekker, waarin alle technieken zitten die je ook in een grote trekker vindt. Het is een trekker die gericht is op de veehouders en de teelt van gespecialiseerder gewassen. Maar voor loonwekers is het ook een handige trekker voor allerlei werkzaamheden.”

AGXtend

Ook presenteerde Case IH AGXtend. Onder meer daarvoor is de hulp van Isobus belangrijk. Sinds januari 2019 is dit product verkrijgbaar. Case IH is eveneens een van de partijen die aangesloten is bij Agrirouter van het Duitse DKE. 

Een nieuwtje op de stand was ook de elektrische onkruidbestrijder: de XPower. Panadero rekent er niet direct op dat de XPower op grote schaal gebruikt gaat worden, omdat het om een nieuwe techniek van onkruidbestrijding gaat. "Het publiek heeft tijd nodig om de techniek te leren kennen." Hij schat in dat het de biologische sector is die techniek als eerste gaat gebruiken.

XPower nieuwe manier van onkruidbestrijden

Lof was er vanuit de Franse minister voor de XPower. Een machine die met elektriciteit onkruid verdelgt. "Hij benoemt ook dat er een grote uitdaging ligt nu steeds meer middelen niet meer gebruikt mogen worden. Het is niet het enige alternatief, maar het is er een. Daarbij geldt nog steeds dat het continu zoeken is naar de balans tussen technologie en de prijs. Het moet betaalbaar zijn voor de boeren, ook in Nederland”, zegt Panadero.

Teleurstelling was er omdat de nieuwe Magnum niet te zien was, terwijl deze al wel in Amerika is voorgesteld. Die wordt pas op de Agritechnica aan het grote publiek getoond en wordt in 2020 voor het geleverd.

Toch was het Case IH die erin slaagde relatief veel nieuws te laten zien en geeft daarmee de eer aan de Franse markt die het behoort te krijgen. Zo bleek tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat van de 15,8 miljard dollar omzet in de regio EMEA ongeveer 4 miljard dollar verdiend werd in Frankrijk.