Eeuwfeest Vandinter semo zeer druk bezocht

Ruim 800 mensen kwamen afgelopen weekend naar Scheemda in Noord Groningen om het eeuwfeest van toen nog Vandijke Semo mee te vieren. Bij vertrek verlieten ze Vandinter Semo, de nieuwe naam van het bedrijf nu Bertjan van Dinter het bedrijf heeft overgenomen. Dankzij de inspanning van Henk van Dijke en Bertjan van Dinter draait het bedrijf momenteel zeer goed, vooral dankzij de resistente rassen die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn. Succes is er ook met de glutenvrije haver die het bedrijf verwerkt en veredelt.

  • DSC04233 (Small).JPG

    Dankzij Vandinter Semo wordt er inmiddels al ruim 200 ha glutenvrije haver geteeld. De verwachting is dat dit de komende jaren nog flink kan groeien.
  • DSC04226 (Small).JPG

    Van Dijke en Van Dinter konden zich losjes presenteren tijdens een kort interview dat ze werd afgenomen.

Om het jubileum te vieren was een van de opslaghallen omgetoverd in een zeer sfeervolle ontvangstruimte met als afbakening de kuubskisten waarin het zaad wordt opgeslagen. Tijdens de bijeenkomst droeg Henk van Dijke het bedrijf defnitief over aan Bertjan van Dinter. Opvallend omdat het bedrijf in de wereld van de zaaizaadbedrijven een zeer kleine speler is. Toch zit juist daar de kracht van het bedrijf vertelde Van Dinter de aanwezigen. "Hoe groter de groten, hoe meer plaats voor de kleintjes. Want grote bedrijven kunnen alleen in het groot werken. Dat geeft ons ruimte om bij de kleinere gewassen ons eigen plekje te verwerven."

Dat plekje is de afgelopen jaren verdiend onder Henk van Dijke die het bedrijf in 1998  over nam van Limagrain. Hoewel hij destijds een groot aantal personeelsleden moest ontslaan, kreeg hij nu alle lof van zijn medewerkers. "Dankzij jouw inspanning en vertrouwen is het mogelijk geweest dit bedrijf en de bijbehorende werkgelegenheid voor het Noorden te behouden." zei een licht gemotioneerde medewerker van het eerste uur.

De keuze die Van Dijke destijds maakte was het starten met de veredeling van gewassen die resistent zijn tegen aaltjes of die door hun teelt de populatie kunnen verminderen. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een flinke lijn van zaaizaden die het bedrijf vermarkt. Ook is Vandijke Semo enkele jaren geleden al gestart met de veredeling en verwerking van glutenvrije haver. Een produkt dat geteeld wordt voor mensen die een glutenallergie hebben. Ook dat past bij Vandinter Semo omdat het bedrijf door zijn relatieve kleinschalighied goed in staat is om dit produkt schoon te houden en de zuiverheid te kunnen garanderen.

Voor al het werk dat Van Dijke heeft gedaan, kreeg hij vrijdag bij de bijeenkomst de Broekema plaquette. Een onderscheiding die bestemd is voor mensen met een grote betekenis voor de zaaizaadveredeling en slechts zeer sporadisch wordt uitgereikt. Van Dijke is in Nederland de 23e die deze onderscheiding heeft ontvangen.

Bij de meeste cumelabedrijven zal Vandijke Semo vooral bekend zijn als afnemer van graszaad en als leverancier van maiszaad van het ras Mokka.