Drie ton schade door GPS diefstal

De afgelopen weken is in het zuiden van Nederland een groot aantal GPS-apparaten gestolen. Op één loonbedrijf werden zelfs 14 sets ontvreemd. Een schadepost van ruim 300.000 euro. Na Zeeland en Groningen lijkt de aandacht nog verplaatst naar het Zuiden.

 

Naast het getroffen bedrijf is in elk geval van nog vier andere bedrijven bekend dat hier GPS-apparatuur werd gestolen. Bij één van die diefstallen werd van twee tractoren van het eerder getroffen bedrijf die op die locatie stonden, ook weer twee sets gestolen.  In hoeverre ook andere bedrijven zijn getroffen is nog onduidelijk. Bij CUMELA Verzekeringen kwam buiten deze bedrijven geen andere melding binnen. Bij Interpolis waren vandaag geen actuele cijfers voorhanden.

De nieuwe reeks diefstallen lijkt een vervolg op eerdere inbraken in twee andere gebieden. De eerste meldingen kwamen vorig jaar uit Zeeland en het westen van Noord-Brabant. Daarna verplaatste het zich naar Groningen, waarna nu de regio Limburg en oostelijk Noord-Brabant aan de beurt lijkt.

Bij het eerste getroffen loonbedrijf was een toegangshek en een afgesloten ruimte geen belemmering voor het dievengilde. Ook elders wisten ze eenvoudig bij de tractoren te komen. De gerichte inbraak duidt er ook op, dat de dieven precies wisten waar ze moesten zijn. Bij de bedrijven werden zoveel mogelijk de complete sets meegenomen. Dus niet alleen de GPS bol, maar ook de controler en het scherm.  

Het lastige is dat de apparatuur moeilijk te beveiligen is. Van de trekker afhalen aan het eind van de werkdag is volgens de loonwerker geen optie omdat dit te veel tijd kost. De trekker in een afgesloten schuur plaatsen is vaak alleen een hindernis omdat deze meestal van damwand zijn en het wegschroeven van een plaat geen probleem is. Het mooiste zou een soort tracker in de apparatuur zijn om ze direct op te kunnen sporen. Al beseft één van de getroffen ondernemers ook dat dieven deze meestal eenvoudig weten te omzeilen. Wel verbaast hij zich erover dat de apparatuur blijkbaar zou eenvoudig te gebruiken is. “Bij Trimble moet je je aanmelden, dus zouden ze een gesloten set toch moeten kunnen blokkeren.”

Hoewel het moeilijk is om diefstal te voorkomen heeft CUMELA Verzekeringen wel een aantal tips om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Kijk in elk geval na of deze apparatuur is meeverzekerd.

Preventie tips
·         Haal systemen na gebruik van het materieel en berg ze veilig op. Indien dit niet mogelijk is, stal het materieel in een afgesloten ruimte.
·         Maak gebruik van eventuele beveiligingsmogelijkheden op locatie, zoals bouwplaats bewaking.
·         GPS-systemen zijn niet in alle gevallen meeverzekerd; informeer daarnaar of meld ze aan bij uw verzekeraar.
·         Wees alert. Meld verdachte situaties bij de politie.