Digitalisering in groen geeft rust

Het geeft rust. Een belangrijke conclusie van bedrijven in het Groen die de stap naar digitalisering al maakten. Dat kwam naar voren tijdens de ontbijtsessie van CUMELA Nederland op de GroenTechniek Holland.

 

  • ontbijt.jpg

    Janneke Wijnia, directeur CUMELA Nederland, interviewt Johnny Pieterson en Fons van Rijckevorsel.

Wat is het grote voordeel van de inzet van informatietechnologie, oftewel digitalisering? “Het geeft rust”, zeggen Fons van Rijckevorsel, van Signa Terra en opdrachtnemer en Johnny Pieterson, onderhoud Enschede en opdrachtgever. Die rust volgt op het overzicht wat een systeem kan geven en wat bijvoorbeeld dubbel werk kan voorkomen.    

Weinig gebruik

Drie bedrijven: Jewel, MaaiApp en Werkwijzer toonden zich tijdens de ontbijtsessie aan het publiek. Waarbij Jewel alweer ongeveer zes jaar actief is en Werkwijzer een relatieve nieuwkomer is. Wordt het aantal gebruikers tegen de omvang van de sector gehouden dan blijken er nog relatief weinig bedrijven gebruik te maken van de systemen.

“Tussen de 40 en 50 aannemers maken gebruik van ons systeem”, zegt Werkwijzer. Dat aantal ligt in lijn met het aantal aannemers dat gebruik maakt van de MaaiApp, waar Jewel “ongeveer tien aannemers als” klant heeft. “Onze klanten zijn veelal opdrachtgevers die systemen aan aannemers aanbieden. Het aantal gebruikers zit tegen de 300”, zegt Onno Cijffers, directeur bij Jewel.

Wie gaat gebruiken?

Dat is sowieso een onderwerp wat aangepakt wordt. Sjaak Dieleman, van MaaiApp, zegt dat al een negental waterschappen gebruik maken van hun app. Via de waterschappen maken ook aannemers gebruik van de app. “Maar het lukt ons niet om dat voor elkaar te krijgen bij gemeenten en provincies. Dit levert ons ook nog eens veel werk op via het omzetten van informatie.” Een vraag die dan ook gesteld zou moeten worden is wie het initiatief tot het gebruik van een systeem neemt.

Dat aannemers op termijn steeds meer met informatietechnologie te maken krijgen staat vast. Cijffers spreekt zelfs uit er rekening mee te houden dat er in de toekomst voor een bestek een inlogcode verstrekt gaat worden en dat aannemers daar dan de informatie vandaan moeten gaan halen. Ook wordt het steeds meer gevraagd door opdrachtgevers.

Excel blijft populair

De achterkant van een sigarendoosje is al uit de mode, maar de inzet van digitale systemen wint het bij lange na nog niet van Excel. Hoewel ook op de GroenTechniek Holland de belangstelling groot blijkt te zijn krijgt het misschien nog niet de aandacht die het zou moeten krijgen. “Kijk maar naar de genomineerde innovaties”, zegt Cijffers. “Er zat geen enkele vorm van informatietechnologie bij, terwijl ons dagelijks leven overspoeld wordt met innovaties uit de ICT-technologie.”