Dieven munten het op GPS van kranen

Ook kranen blijken niet meer veilig te zijn voor de dieven van GPS-systemen. Waarmee het nu extra opletten wordt, want er komen ook nog steeds meldingen binnen van diefstallen van trekkers. Om ervoor te zorgen dat de gestolen spullen sneller opgespoord kunnen worden ontwikkelde de politie de Stop heling app. Via de app kunnen eenvoudig alle gegevens geregistreerd worden wat helpt bij het opsporen van dieven.  

Dieven blijken het niet langer alleen gemunt te hebben op de GPS-systemen van trekkers, maar laten hun oog nu ook vallen op kranen. Deze week kwam de eerste melding van de roof van een GPS-systeem van een kraan binnen. Het houdt ook in dat het voor ondernemers met kranen extra opletten wordt. 

Kranen opengebroken

De gedupeerde Wim Sluys laat weten dat een van zijn kranen bij een werk in Zevenaar opengebroken is. "Vermoedelijk is men op zoek geweest naar GPS-apparatuur." Sluys laat in hetzelfde bericht weten dat ook een kraan in Liemers opengebroken is. "Bij beide kranen is ook de regelmodule voor de overdruk meegenomen." Hij geeft andere ondernemers het advies om alert te blijven en goed op te letten als er vaker een zelfde man rondloopt. 

Ondertussen laten de dieven ook de trekkers nog niet met rust. Zo bleken er rond het einde van de zomer toch weer GPS-systemen gestolen te zijn. Het betekent dat het goed opletten is voor degene in het bezit van een GPS. Sluys raadt iedereen ook aan de apparatuur goed op te bergen. 

Stop heling app

De politie vraagt ondernemers ook om de systemen goed te registreren, zodat opsporing eenvoudiger wordt. Om daarbij te helpen werd de Stop heling app ontwikkeld, zowel voor IOS als voor Android. "Natuurlijk bent u voorzichtig met uw waardevolle apparatuur. Maar, als het dievengilde toch toeslaat dan is het belangrijk voor de aangifte, opsporing en de verzekeraar dat alle gegevens paraat bekend zijn", zegt Gerwin Otten, die voor CUMELA Nederland zich bezighoudt met de GPS diefstallen. "De politie en verzekeraar vragen om serienummers. Met de Stop heling app registreer je  eigendommen supersnel. Serienummer invoeren, foto's maken en de lijst met eigendommen is klaar. Wees voorbereid en download de stopheling app in App-store of Google Play", zo raadt Otten aan.