Demopark Eisenach: veel elektrisch, weinig autonoom

Elektrisch aangedreven machines stonden op de buitenbeurs Demopark te Eisenach wederom sterk in de belangstelling en dus was het aanbod weer groter. Daarbij waren er ook de nodige noviteiten, zonder dat er op dat gebied heel grote doorbraken te zien waren. Die doorbraken waren er ook niet op het gebied van autonome voertuigen, al waren er wel enkele te zien. Dat zagen we ook terug in de toekenning van de medailles. Slechts één keer goud was er in deze rubrieken, namelijk voor de Husqvarna Automower 525 AWD, die we ook in Hardenberg hebben gezien.

 • 01.jpg

  Snikheet weer vraagt om actie. Holder speelde daarop in door de bezoekers desgewenst wat af te koelen. Je kon er ook omheen lopen, maar bij temperaturen tot 38 graden kozen velen toch voor enige opfrissing, in de wetenschap dat ze in no time weer droog zouden zijn.
 • 02.jpg

  Eén van de nieuwe elektrisch aangedreven machines was deze Ravo-veegmachine. Deze gaat later dit jaar in productie. Hij kan een volle dag van huis, mits de chauffeur in de pauzes even bijlaadt. De machine is verder voorzien van het Hygion-systeem, dat met hoge spanning fijnstof uit de lucht haalt door middel van ionisatie.
 • 03.jpg

  De Greenbot op wielen is een autonoom voertuig, maar deze uitvoering op rupsen heeft zijn autonomie moeten opgeven. Hij is bedoeld voor plaatsen waar je met de giek niet kunt komen en dan is deze machine op afstandsbediening een uitkomst. Hij is voorzien van een Hatz-diesel van naar keuze 42 of 56 kW (56 of 75 pk). In de toekomst zal ook deze Greenbot waarschijnlijk wel weer autonoom worden.
 • 05.jpg

  De Fuβ Trac 1600 lijkt iets op een JCB Fastrac, maar heeft er niets mee van doen. Hij wordt gebouwd door Fuβ Spezialfahrzeugbau in het Zuid-Duitse Pfeffenhausen. De motor is een Deutz-4,0-liter-viercilinder met 116 kW (156 pk). Deze is gekoppeld aan een traploze ZF Eccom-transmissie. Deze zorgt dankzij het gekoppelde motormanagement bij 1600 toeren voor een snelheid van 50 km/u. De vierwielgestuurde Fuβ Trac weegt 5600 kilo en mag in Duitsland 7400 kilo bijladen.
 • 06.jpg

  Eén van de elektrische maaiers is de Rino van de Italiaanse fabrikant DelMorino. Hier is hij in actie met een 1,50 meter brede klepelbak, maar hij is er ook met een cirkelmaaier, een onkruidborstel of een rolbezem. De machine herkent het werktuig en past daar het toerental op aan. De enige hydrauliek op de machine is voor de besturing en het heffen. Bij elektrisch heffen is nog geen zweefstand mogelijk. Bij het mulchen van niet al te lang gewas kan er zes tot acht uur worden gewerkt met de 22 kW (19 pk) sterke motor.
 • 07 ladoc.jpg

  Waterkracht is al sinds 1993 bezig met onkruidbestrijding met heet water. Eén van de nieuwste machines op dit gebied is de WeedMaster TC. Met water van 99 graden vernietigt de TC de celstructuur van het onkruid. De spuitboom voorop heeft een breedte van 1,40 meter en is in zes secties te schakelen. Er zijn twee extra sproeikoppen aan de zijkanten mogelijk voor goten en stoepranden. De machine is te voorzien van een Vision-camerasysteem, dat herkent waar onkruid staat.
 • 08.jpg

  Dücker is vooral bekend van de frontmaaisystemen. Samen met Berky ontwikkelde het bedrijf dit prototype van een maaiarm achter de trekker, waarbij het werktuig naast de trekker kan werken. De arm heeft een reikwijdte van zes meter. Alle werktuigen van Dücker zijn erop te gebruiken en ook de Tastronic-diepteregeling van Dücker is gewoon mogelijk.
 • 10.jpg

  De Mecalac 8 MCR-maaicombinatie met transportstel is voor ons niet nieuw. Hij heeft nu echter ook voor Duitsland een toelating voor de openbare weg. Dat was reden voor de beursorganisatie om deze machine te belonen met een zilveren innovatiemedaille. Het 60 centimeter brede rupsonderstel heeft Ahlmann Nederland zelf ontwikkeld. De rubber tracks worden in China gemaakt en hebben een unieke vorm.
 • 11.jpg

  Konrad Adler, fabrikant van bosbouwmachines uit Duitsland, heeft voor de steile hellingen de Slope Wonder ontwikkeld. Die steile hellingen hebben we in Nederland niet veel, maar op onze dijken zou de machine ook prima passen. Bijzonder is de cabine, die zowel kan draaien als kan kantelen. Hierdoor zit de chauffeur altijd rechtop en heeft hij naar alle kanten goed zicht. De machine kan in hondengang lopen, waarbij het motordeel kan pendelen. Hierdoor is de stabiliteit groot.
 • 12.jpg

  De Lehner-zoutstrooier kan het stellen zonder chauffeur. Met een afstandsbediening wordt eenmaal een route gereden en de volgende keer kan de machine op basis van GPS dezelfde route geheel zelfstandig afleggen. Lidar zorgt er voor dat er geen ongelukken gebeuren. De koper heeft de keuze tussen een lithion-ion- of een loodzuuraccu voor de elektrische aandrijving. Daarmee kan de machine acht uur werken.
 • 13.jpg

  De eerste veeg-zuigcombinatie werd getoond door Bema. De borstel heeft een werkbreedte van 1,20 meter en met twee additionele zijborstels komt de werkbreedte op 1,80 meter. Het principe is goed toepasbaar voor bijvoorbeeld het reinigen van festivalterreinen.
 • 14a.jpg

  Kubota laat de elektrificatie nog grotendeels aan zich voorbijgaan. Op de stand was de enige elektrisch aangedreven machine te zien, de KC70H-rupsdumper. Daarnaast toonde het merk de KX 019-4-minigraver op lpg. Daarmee geeft Kubota aan wel degelijk bezig te zijn met alternatieve brandstoffen. Lpg geeft minder uitstoot dan diesel en is bovendien stiller. Bij beide machines betreft het een prototype.
 • 15.jpg

  De Sauerburger Grip 4-70 is een nieuwe werktuigdrager. Het nieuwe zit hem vooral in de in het midden geplaatste cabine en de achterop geplaatste motor. Tot op heden kenmerkten de werktuigdragers zich door een cabine aan de zijkant. De in het midden geplaatste cabine geeft een veel beter zicht. De machine heeft een 2,5-liter-Kohler-dieselmotor met een vermogen van 55 kW (74 pk).
 • 16.jpg

  De Isuzu D-Max Single Cab, uitgerust met een 122 kW (163 pk) motor, is door Kunath Fahrzeugbau voorzien van een haakarmsysteem. Dit systeem op zich weegt maar zo’n 350 kilo. Om voldoende draagvermogen te creëren, kreeg de auto naast het mechanische veerpakket ook een paar luchtbalgen ter ondersteuning. Ook de velgen en banden werden aangepast om in totaal 3500 kilo te mogen dragen. De containers worden tijdens het transport hydraulisch vergrendeld.
 • 17.jpg

  De Reform Metron P 48 RC is een radiografisch bestuurde werktuigendrager, met hybride aandrijftechniek. Een 36 kW (48 pk) Kubota-benzinemotor drijft een generator aan, die de vier wielmotoren van stroom voorziet. Eventueel kan de machine ook op stroom uit de loodzuuraccu werken. De besturing loopt via elektrische stelmotoren, die sneller, nauwkeuriger en schoner zijn dan hydraulische cilinders. Er wordt aan gewerkt om de Metron autonoom te maken.

Eén keer in de twee jaar vindt in het Zuid-Duitse Eisenach, net voorbij Kassel, de buitenbeurs Demopark plaats, voor het werken in openbaar groen. Eind juni was het weer zover. Gedurende drie dagen stelden ruim 400 exposanten niet alleen hun machines ten toon, ze demonstreerden er ook mee of gaven klanten de gelegenheid ze uit te proberen. Daarvoor hadden ze samen 25 hectare tot hun beschikking op een vliegveld. Dit jaar kwamen er 37.000 bezoekers af op het evenement, een kleine tien procent meer dan in 2017. Die moesten daar wel een tropische hitte voor trotseren, met temperaturen tot boven de 38 graden. Gelukkig was er voor de vakbezoekers genoeg te zien, te beleven en uit te proberen. Aan de medailles was te zien dat er bij de thema’s elektrificeren en autonome werktuigen geen heel grote doorbraken waren. Van de vier gouden medailles viel alleen de Husqvarna Automower in dit bereik. Die dankte het goud mede aan het dankzij knikbesturing en AWD kunnen werken op hellingen tot 70 graden. Naast Husqvarna won ook Stihl met de MS 500i-motorkettingzaag goud, evenals de werktuigendragers van Sauerburger en Syntrac. Het vermelden waard is dat bij de Syntrac ST 500 via een koppelsysteem relatief eenvoudig werktuigen en extra assen kunnen worden aangekoppeld. De belangrijkste zaken voor ons zullen we ongetwijfeld komend najaar op onze eigen beurs GroenTechniek Holland in Biddinghuizen te zien krijgen. Enkele beelden van de beurs met een aantal opvallende werktuigendragers.