De sterkste hakselaar is van Krone

Krone blijft de koploper als het gaat om de hakselaar met het meeste vermogen. Deze maand werd de Big X 1180 geïntroduceerd met 1156 pk en een korrelkneuzer met rollen van ruim 30 cm doorsnee. Ook is er nu een voorzetstuk met een roterend mes.

 

 • Krone hakselaar zij 2.jpg

  De nieuwe hakselaar heeft een vermogen van 1156 pk.
 • hakselaar 1.jpg

  De nieuwe hakselaar heeft voorgeprogrammeerde instellingen om het produkt aan te passen aan de bestemming. Bijvoorbeeld veevoer of grondstof voor de biogasinstallatie.
 • Krone hakselaar bek.jpg

  Naast het kettingmes, heeft Krone nu ook roterende messen.
 • bek krone onderzijde.jpg

  Naast de roterende messen blijft er een ketting om de mais naar het midden te transporteren.
 • Krone kneusrol.jpg

  Voor de grotere hakselaars is er een extra zware kneusinrichting met ruim 30 cm grote rollen. De tanden staan in een hoek van vijf graden op de rol, dit zou het kneuseffect moeten vergroten.

Dankzij de nieuwe hakselaar neemt Krone (opnieuw) de toppositie in wat betreft motorvermogen. De Big X 1180 heeft een maximaal motorvermogen van 1156 pk/850 kW. Krachtbron is de Liebherr V12 met een inhoud van 24,2 liter, dezelfde die ook John Deere gebruikt voor zijn grootste hakselaars. Krone haalt echter meer pk’s uit deze motor.

De invoer en het hakselgedeelte liet Krone ongemoeid, omdat deze niet de beperking vormen in de capaciteit. Dat lag bij de korrelkneuzer. Krone komt daarom met een grotere korrelkneuzer, de OptiMaxx 305. De diameter van de rollen is maar liefst met 22 procent gegroeid, tot 305 mm. Het wrijvingsoppervlak is 11 procent groter dan tot nu toe en de omtreksnelheid werd 20 procent groter. De tandrijen staan nu in een hoek van vijf graden en dit geeft een betere knipwerking. De ruimte in de kneuzer werd groter, zodat hij gemakkelijker te reinigen is. Ook uitbouwen gaat snel en zonder aanvullende hulpmiddelen.

Behalve OptiMaxx kent Krone ook OptiMaize. Hierbij is door een combinatie van aantal messen op de kooi, het toerental van de kooi en de verschillende korrelkneuzers de haksellengte gemakkelijk aan te passen aan het doel van de hakselmais. Voor kort gehakseld product, bijvoorbeeld voor de biogas installatie, is een ander set up nodig dan voor een melkveerantsoen dat voor 80 procent uit mais bestaat. Het kort gehakselde product noemt Krone Optimaize S, het lange OptiMaize XL. Daartussen zitten dan nog OptiMaize M en L, het maatsysteem uit de kleding. Met VariLoc kan Krone in zeer korte tijd het toerental van de trommel wijzigen van 850 naar 1.250 en terug.

Krone komt ook met nieuwe voorzetstukken, de XCollect van 6, 7,5 en 9 meter werkbreedte (8,10 of 12 rijen). Grote verschil met het EasyCollect, dat gewoon leverbaar blijft, is het roterende mes onder de trommel in plaats van het kettingsysteem, de zogenaamde gedwongen snit. De XCollect klapt ook sneller op en uit.

Nieuw bij Krone zijn ook de EasyLoad vulautomaat, die nu alleen nog links en rechts werkt, maar binnenkort ook achter de hakselaar. Verder is nieuw de AgriNir sensor, waarmee droge stof en voederwaarde bepaald kunnen worden.