Dabekausen vernieuwt Hagenprofi

In één werkgang hagen knippen of snoeien met de Hagenprofi. Inspelend op het succes van deze formule ontwikkelde Dabekausen zelf deze nieuwe uitvoering, waarbij de gehele combinatie wat betreft aslasten binnen de wettelijke regels van semi-compacttrekkers valt. Bovendien is de gehele combinatie dankzij een apart draagframe snel en gemakkelijk aan en af te koppelen. De eerste machine is inmiddels getest en goed bevonden voor de marktintroductie. Op GroenTechniek Holland is hij te zien.

Als basis gebruikt Dabekausen de compacte armmaaier voor frontopbouw van McConnel, naar keuze met een reikwijdte van 3,40 of 4,30 meter. Om te hoge vooraslasten te voorkomen, zijn de olietank en pompset gedemonteerd en naar de achterzijde van de trekker verhuisd, waar ze zijn geïntegreerd in de Matef CLS 1650-H-opvangcontainer. Door deze aanpassing is de voorasdruk met circa dertig procent afgenomen, waarmee de aslast bij de meeste semi-compacttrekkers binnen de gestelde eisen valt.

De unit is op een samen met Matt Nielen ontwikkeld onderbouwframe gemonteerd. Deze is voorzien van verstevigde steunpoten om de gehele combinatie te kunnen afzetten. Het onderbouwframe is voorzien van een hydraulische asafstempeling rechtsvoor. Het onderbouwframe heeft een doorvoer voor de hydrauliekslangen, die zijn voorzien van snelkoppelingen voor het eenvoudig af- en aankoppelen. Ook is de combinatie voorzien van een Harting-elektro-connector. De combinatie heeft een hoogkipfunctie op de afzuigcontainer, waardoor er op 2,20 meter hoogte kan worden gelost. De Matev-zuigcontainer is door Dabekausen extra verstevigd. De zuigslang, die een diameter van 200 millimeter heeft, gaat bij de nieuwe modellen over de cabine van de trekker. Dat geeft minder bochten in de slang en de slang kan daardoor beter meebewegen met de maaiarm. Het RM 1250 Pro-snoeidek is uitgerust met de nieuwste messen met een recht uiteinde voor meer slagkracht bij hoge bestanden en een beter snoeibeeld in lichte tot zeer lichte hagen. Het verloop van de RM 1250 Pro-trechter naar de afzuigslang wordt nu gemaakt door middel van een flexibele industriële buis die meedraait als de positie van het mulchmaaidek verandert. Achter dat mulchmaaidek kan een hakselaar worden gemonteerd. Dabekausen heeft daar heel goede ervaringen mee, omdat het de verstopkans enorm verkleint. De mini-XTC-besturing is de laatste nieuwe generatie met drievoudige proportionele werking (heffen en zakken, reikwijdte en kopdraaiing). Tevens heeft deze bediening de mogelijkheid extra elektrische functies aan te sturen. De McConnel-bediening wordt ergonomisch op de armleuning gemonteerd. Standaard is de combinatie uitgerust met een camerasysteem voor zicht naar achteren. De koplampen met geïntegreerde knipperlichten en breedtelichten met knipperlichten zijn conform de Europese wetgeving. Ook de breedtebeplating voor en achter voldoet aan de eisen voor het wegverkeer.