CUMELA Nederland: Generieke Poortinstructie kan werken

Vanaf 1 april 2019 wordt het GPI-certificaat (Generieke Poortinstructie) verplicht. Het certificaat in combinatie met vermelding in het Register GPI gaat vanaf dan toegang geven tot de bouwplaatsen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code in de Bouw. CUMELA Nederland is hier positief over gestemd. "Er vanuit gaande dat dit initiatief draagvlak krijgt in heel Nederland kan het de veiligheid en mogelijk de efficiency verhogen", aldus Nico Willemsen, beleidsmedewerker Grondverzet en Cultuurtechniek, bij CUMELA Nederland. 

  • bouwplaats 3.jpg

    De Generieke Poortinstructie (GPI) moet de veiligheid vergroten

Voor CUMELA Nederland is veiligheid een belangrijk onderwerp. Met de GPI wordt invulling gegeven aan een van de veiligheidsvoorschriften uit de Governance Code die door grote aannemers afgesproken zijn. "Veel van de veiligheidsvoorschriften hebben rechtstreeks invloed op de te nemen maatregelen voor onderaannemers en ingehuurde bedrijven. Het is van groot belang dat ook die maatregelen door de deelnemende partijen uniform, realistisch, haalbaar en betaalbaar worden uitgelegd", zegt Willemsen. 

Om dit voor elkaar te krijgen werkt CUMELA Nederland nauw samen met collega branches zoals Bouwend Nederland en TLN. "Reeds in 2017 nodigde CUMELA Nederland een afvaardiging van de Governance Code in de Bouw uit in Nijkerk. Aanleiding waren toen de twee veiligheidsinstructies: “aanrijdbeveiliging” en “verplaatsen van graafbakken”. Ook nu blijft goed overleg met de Governance Code relevant."

Hoe krijg je het certificaat?

Het certificaat kan gehaald worden door naar de GPI website, www,gpi.nu, te gaan. Daarna is een door de werkgever gekochte inlogcode nodig om de instructies te volgen en de toets te maken. Het behaalde certificaat moet gedownload worden op de mobiel of uitgeprint en altijd meegenomen worden bij het bezoek aan een bouwplaats. "Op dit moment doen er al 120 organisatie mee", zegt Willemsen. 

In Grondig 3, welke op 5 april op de mat valt, wordt uitgebreid ingegaan op de Generieke Poortinstructie.