Claas shovels

Claas lijkt de samenwerking met Liebherr te intensiveren. Op internet vonden de collega’s van Landbouwmechanisatie deze foto van een Liebherr shovel in Claas kleuren. Aan de foto te zien is de nieuwe X power als basis genomen.

De wiellader in Claas kleuren zou een vervolg kunnen zijn op de samenwerking die beide fabrikanten vorig jaar zijn ingegaan met de gezamenlijke produktie van een verreiker. Claas beëindigde de samenwerking met Kramer en laat sinds die tijde de Scorpion verreiker bij Liebherr maken. Een uitbreiding van die samenwerking zou goed kunnen bij de wielladers die bij de klanten van Claas, de loon- en agrarische bedrijven, veel gebruikt zijn. Via het dealernetwerk van Claas zou Liebherr een veel betere ingang krijgen bij deze bedrijven.

De X power die hier te zien is in Claas kleuren behoort tot de nieuwste generatie wielladers van Liebherr. Dit is een achttientons machine met een cvt met vier schakelgroepen en een hydrostaatgedeelte. Deze hydrostaat overbrugt de schakeltrappen en daardoor rijdt deze als een cvt. In Grondig 6 was een uitgebreide ervaring te lezen van de eerste Nederlandse gebruiker van deze machine. Juist op de kuil voldeed deze uitstekend volgens de pioniers van werktuig-coöperatie Leudal. Zij waren vooral te spreken over het lage brandstofverbruik, ondanks het hoge eigen gewicht van ruim 18 ton. Ongetwijfeld zal op de Agritechnica blijken hoe serieus de plannen zijn.