Claas en Laforge winnen goud op Sima

Een bok met een sideshiftfunctie van Laforge en de hakselaar op rupsen van Claas zijn de twee gouden medaillewinnaars op de Sima. Het zijn volgens de jury de twee belangrijkste nieuwe ontwikkelingen die op de beurs in februari worden getoond.  Ook de 22 andere bekroonde noviteiten bieden weinig bijzondere verrassingen.

 

  • Claas rups.jpg

    Claas krijgt een gouden medaille voor het rupsonderstel onder de hakselaar dat het hele seizoen te gebruiken is.
  • Kuhn virtual reality.jpg

    Met een app en de camera van je telefoon kun je automatisch allerlei gegevens in beeld krijgen. Zoals de plaats van de smeernippels.
  • Trimble blue tooth sleutel.jpg

    Een simpele wit doosje van rubber is te gebruiken als digitale herkenningssleutel voor werktuigen of personen.

Trots meldde de beursorganisatie van de Sima bij de presentatie van de prijswinnende noviteiten, dat de industrie een sterke groei doormaakt. Zes procent omzetgroei dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk een vergelijkbare groei. Tegelijk is ook het budget voor onderzoek en ontwikkeling flink toegenomen stelde Sebastien Garnier van de organisatie vast. “Die uitgaven zijn afgelopen jaar gegroeid van 3,8 naar 4,1 procent van de omzet.”

Die gestegen uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn niet terug te zien in de gepresenteerde nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor ligt het moment van indienen van de noviteiten en de bijbehorende jurering wellicht te ver voor het openen van de beurs. De kans is groot dat er straks van 24 tot 28 februari meer verrassingen opduiken bij een rondgang dan nu gepresenteerd.

De Sima mag zich dit jaar weer verheugen in een groeiende belangstelling, Eind november zijn er al 1800 bedrijven uit 42 verschillende landen aangemeld die op de beurs vertegenwoordigd zijn.  De organisatie verwacht dan ook het bezoekersaantal van 232.000 van twee jaar geleden te overtreffen. Die kwamen dan ook nog uit 135 landen.

Rupsaandrijving

De gouden medailles zijn dus voor de rupsaandrijving van de Claas hakselaar en de tussenbok met sideshift van Laforge. Het bijzondere aan de rupsaandrijving is de vering en de mogelijkheid een deel van de loopwielen op te heffen zodat in de bocht de hakselaar veel minder wringt. Dat maakt dat het rupsonderstel het hele jaar onder de hakselaar kan blijven zitten omdat je er ook op grasland goed mee uit de voeten kunt. Mocht u denken dat komt me bekend voor. Dat klopt, afgelopen zomer werd dit al door Claas gepresenteerd en u kon meer daarover lezen in Grondig 7.

De vinding van Laforge is wel nieuw. Het lijkt wat op de sideshift van SBG, maar het bijzondere is dat deze los tussen trekker en werktuig wordt gemonteerd. Daarmee kun je elk werktuig er achter hangen en kun je deze met gps heel precies in het spoor laten lopen. Dat reageert dus veel directer dan wanneer je via de tractor moet bijsturen. De sideshift heeft een uitslag van ongeveer 50 cm, dus je hebt veel ruimte om stuurfouten te corrigeren. De bok kost voor trekkers van 100 tot 200 pk ongeveer 10.000 euro. Een luxere variant met extra trekoog, om ook een getrokken werktuig te sturen is ongeveer 13.000 euro. Wel in Frankrijk bestellen want een Nederlandse dealer is er nog niet.

Zilveren medailles

Ook bij de vijf zilveren medailles zitten geen grote verrassingen. Al is de vinding van Kuhn wel mooi. Zij hebben een app waarbij gebruik wordt gemaakt van virtual reality. Hierbij richt je de camera van je mobiele telefoon op een Kuhn machine, waarna je op het scherm allerlei gegevens te zien krijgt. Bijvoorbeeld waar alle smeerpunten zich bevinden of bij een frontmaaier hoe je de veerdruk instelt. Een handige toepassing die helpt om ook de verborgen en dus vaak vergeten nippels te vinden. Deze is overigens nog niet beschikbaar voor Nederland. Als het meezit komt dit voor de eerste machines volgend jaar beschikbaar.

Een tweede bekroonde digitale ontwikkeling is het proactive onderhoudsprogramma van John Deere. Hierbij worden de machinegegevens die via internet direct toegankelijk zijn, gebruikt om voortijdig storingen op te sporen, zodat stilstand wordt voorkomen. Niet echt nieuw, want al lange tijd in gebruik bij bijvoorbeeld grondverzetmachines, maar nu aangemeld voor een prijs en dus goed voor een zilveren medaille.

Zilver was er ook voor de combinatie van John Deere en Airbus. Zij combineren de satellietgegevens die Airbus verzamelt met de data die de werktuigen van John Deere genereren en bekende gegevens van bijvoorbeeld bodemonderzoek. Per perceel wordt een stikstofbalans opgesteld en gevolgd in hoeverre de bemesting het juiste effect heeft. Voorlopig alleen voor tarwe, maar de komende jaren moet dit voor meerdere gewassen mogelijk worden.

Een nieuwe naam bij de medaillewinnaars is Bosch. Het illustreert dat technologiebedrijven zich ook werpen op de precisielandbouw. Zij krijgen het zilver voor een gewas en klimaatsensor. Dit is een veldsensor die verschillende zaken meet, zoals bodemvochtigheid, bladmassa en bladgroen, luchtvochtigheid en instraling. Die gegevens moeten helpen bij het nemen van bedrijfsbeslissingen. Nog wel even geduld hebben, want Bosch verwacht deze pas in 2022 op de markt te kunnen brengen.

De vijfde zilveren medaille is wel een echt stukje techniek. Het is het gebruik van een tank op de velg en in de band voor het versnellen van het luchtdrukwisselsysteem van het Franse Sodijantes. In de tank wordt de lucht op een druk van 6 bar gebracht, wat gebruikt kan worden om bij de overgang van veld naar transport de band snel op de gewenste druk te kunnen brengen. Niet volledig nieuw, want in Nederland heeft Lorier al eens iets dergelijks geprobeerd. Sodijantes acht het nu marktrijp en presenteert het dus op de Sima.

15 x Brons

Naast deze zeven gouden en zilveren medailles winnaars zijn er ook nog 15 bronzen medailles. Daaronder simpele nieuwigheden zoals een automatisch telsysteem voor slakken of een voerwagen voor in het veld die zelf meet of er nog genoeg voer is en dan een signaal geeft aan de gebruiker. Enkele opvallende noviteiten lichten we er hier nog uit.

Case is bezig met een elektronisch onkruiddoder. Hierbij wordt met behulp van stroom het onkruid gedood. Het effect is in 30 minuten zichtbaar en daarna kan er bijvoorbeeld worden gezaaid. Maar het kan ook tussen de rijen worden gebruikt. Om voldoende stroom te krijgen is wel een flinke tractor nodig. 300 pk is toch wel het minimum en de werkbreedte is voorlopig beperkt tot max 3 meter.

Arbos een Franse fabrikant van veldspuiten heeft een prijs voor een gestuurde getrokken spuit. Het knikpunt zit daarbij vlak op de as en ook de spuitbomen zijn aan de as gekoppeld. Doordat de spuit via sensoren precies spoorvolgend is, is het mogelijk om een veel scherpere bocht te maken. De spuitbomen komen zo beter in de hoeken.

Twee bronzen medailles waren er ook voor Trimble. De eerste voor een heerlijk simpel apparaatje, een soort digitale sleutel. Deze plak je op een machine of draag je in je zak en daarmee herkent de boordcomputer via Bluetooth wie of wat er contact maakt. Door elke machine van een dergelijke sleutel te voorzien weet de trekker direct dat er een 4,5 meter brede zaaimachine is aangekoppeld of de 33 meter brede spuit. Daarop worden alle instellingen direct aangepast. Vergelijkbaar is het als een chauffeur de sleutel in zijn zak heeft, dan laadt de boordcomputer direct de juiste gegevens die bij deze chauffeur horen. Een prijs is er nog niet, maar deze zal volgens de mensen van Trimble zo laag zijn, dat het interessant is om elke machine er mee uit te rusten.

De tweede medaille was voor de automatische data uitwisseling tussen kantoor en machine of machine onderling. Te vergelijken met de manier waarop bijvoorbeeld mailtjes worden beheerd in bijvoorbeeld bureaucomputer of mobiele telefoon. Gooi je er ergens een weg, dan verdwijnt deze overal. Datzelfde realiseert Trimble nu ook bij de gegevensuitwisseling met machines. Bewerk je ergens wat, dan zie je dat overal bijna realtime terug.