Cat verandert functie Joystick

Joysticks die kunnen fungeren als rijhendel, tot op het kleinste model een cabine met airco en op elke machine een ledscherm. De terugkeer van Caterpillar als bouwer van compacte machines gaat gepaard met een aantal voor dit segment unieke ontwikkelingen. Het markeert dat het Cat ernst is om in deze markt ook een belangrijke rol op te eisen.

 

 • DSC08942 (Klein).jpeg

  Met een druk op het gele knopje verandert de functie van de joystick van bedieningshendel in rijhendel.
 • DSC08963 (Klein).jpeg

  De 301.8 is voor Pon de hardloper in dit segement.
 • DSC08941 (Klein).jpeg

  Alle machines zijn voorzien van een led scherm. Aan de onderzijde zes knoppen voor het navigeren door het programma.
 • DSC08974 (Klein).jpeg

  De tien tons machine behoort bij Cat tot de compacte machines. In uitvoering en vorm is deze vergelijkbaar aan de andere machines.
 • DSC08939 (Klein).jpeg

  Om de ruimte onder de kap optimaal te gebruiken, is de cabine opklapbaar gemaakt zodat de motor en accu goed bereikbaar zijn.
 • DSC08938 (Klein).jpeg

  Een voorbeeld van doordenken bij het ontwerp. Kleurcodes op het uiteinde van de slangen.
 • DSC08943 (Klein).jpeg

  Het contragewicht is verwerkt in de stijlen en de gehele buitenzijde om schade aan plaatwerk zo veel mogelijk te voorkomen. De deuren zijn vlak om deze goedkoop te houden.

Deze week kon de pers op het test en democenter van Caterpillar in Malaga kennis maken met de nieuwe range compacte machines van deze fabrikant. In eerste instantie met modellen in de klasse van 1 tot 3 ton en daarnaast van 7 tot 10 ton, wat bij Cat ook geldt als compact. Hoewel de machines in grootte dus flink verschillen is dat in uitvoering niet het geval. Wat op de tien tons machine zit, vind je ook op de kleinste modellen. Dus zit ook de machinist op een één tonner in een cabine met airco. Daarmee brengt Cat deze voorziening als eerste naar de allerkleinste machines.

Voor deze machines is de cabine geheel nieuw ontworpen en om de machinist heen gebouwd. Cat kiest daarbij voor uniformiteit in de hele machinelijn. Dus is het knoppenpalet dat rechts naast de stoel zit identiek aan die van de nieuwste generatie rupsgraafmachines die in 2017 zijn geïntroduceerd. Met draaiknoppen om de belangrijkste functies te bedienen en op alle machines een Led kleurenscherm. Niet met touchscreenbediening maar met zes knoppen om daarmee door het menu te manoeuvreren. Gelukkig is er met veel logica gewerkt waardoor je snel door het menu bladert.

Wie dat doet vindt al gauw nog een unieke voorziening voor dit type machine. Je kunt namelijk de gevoeligheid van alle bewegingen instellen. Zowel in de hydrauliek als in de gevoeligheid van de joystick. Dit is mogelijk doordat in de nieuwe serie helemaal is overgestapt op elektrische bediening. Het resultaat is prettig. Afhankelijke van het type werk kun je kiezen voor een heel gevoelige bediening of juist voor capaciteit en snel. Waarbij elke combinatie mogelijk is. Bijvoorbeeld agressief draaien en een heel rustige bakbediening. Door de introductie van het nieuwe elektronisch gestuurde ventielenblok zijn de prestaties van deze machine volgens Cat flink toegenomen. Bij de kleinste serie is deze twintig procent hoger dan bij de voorgaande modellen, bij de modellen van 8 tot 10 ton is dit ongeveer 15 procent dan bij de voorgangers.

Elektrische besturing joysticks

Op de nieuwe serie wordt maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid van de elektrische besturing van de joystick. Zo is er op de linker joystick de gele knop waarmee je de functie kunt veranderen van machinebediening naar rijhendel. Een prachtige voorziening die Cat Stick Steer noemt en waar je heel snel aan went. Zeker in combinatie met de mogelijkheid om de rechter joystick om te zetten van besturing van de giek naar het dozerblad. Je werkt dan hetzelfde als met een skidsteer, ideaal voor het afvlakken van sleuven.

Nog zo’n handigheid is de cruise control. Een druk op de knop en je kunt zonder je handen op de joystick een afstand overbruggen. Een functie die ook gebruikt kan worden als je bijvoorbeeld met een heggenknipper aan het werk bent. Waarbij het zelfs mogelijk is met de draaiknop voor het motortoerental de rijsnelheid aan te passen.

Wie denkt dat is wel mooi, maar dan ben ik de bediening van mijn giekje kwijt, rekent buiten de ingenieurs van Cat. Want bovenop de joystick zit nu een draaiknop waarmee je de giek bediening en het draaien van de bovenwagen kunt overnemen.  Met rechts nog de bakbeweging kun je de machine nog volledig bedienen met je handen op de joystick. Opvallend is dat Caterpillar de gewone pedalen en hendels voor de besturing handhaaft. Want na een korte periode van proefdraaien besef je al dat je niet anders meer wil. Dat erkennen de ontwikkelaars ook, maar zij willen vooral niet klanten afschrikken door het ontbreken van de traditionele besturing. Maar wie wil en het aandurft kan direct zonder bedieningspedalen en hendels bestellen. Met als grote voordeel, meer voetenruimte.

Eenvoud

Aan de buitenkant van de machine heeft Caterpillar juist gekozen voor eenvoud. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in alleen maar rechte ruiten, om de produktie en vervangingsonderdelen betaalbaar te houden. Aan de achterkant is het benodigde contragewicht in de buitenzijde van de machine verwerkt. Dus geen plaatwerk op de hoeken, maar een dikke metalen ombouw waardoor de machine veel minder kwetsbaar is. Tussen die metalenombouw zijn er weer rechte deuren die toegang geven tot het motorcompartiment en de ruimte waar de filters zich bevinden. Wie bij de kleinste machines aan de motor moet sleutelen of bij de accu moet zijn, hoeft niet te vrezen voor te kleine werkruimte. Omdat onderhoudskosten en vooral het verlagen daarvan de laatste jaren het stokpaardje is van Cat is de cabine scharnierend bevestigd en simpel omhoog te klappen. Waardoor de drie cilinder Perkins motor altijd eenvoudig en goed bereikbaar is.

Mooi is ook dat Cat in alles denkt aan het moment dat er toch een slang lek gaat en vervangen moet worden. Om zoeken te voorkomen zijn alle slangen en leidingen met simpele kleuren tieraps gemerkt. Zodat je in een oogopslag kunt zien, welke slang je moet losdraaien op het ventielenblok.

De machines zullen op de Bauma worden voorgesteld en op dat moment worden ook de eerste exemplaren voor de Nederlandse markt verwacht. Hoewel de exacte prijzen nog niet bekend zijn, is de voorspelling van Cat dat deze, ondanks het grote aantal innovaties nauwelijks duurder zullen zijn dan de huidige modellen.

In de zeer competitieve markt van de minigraafmachines betekent dit dat Cat een serieuze poging doet om aantallen te winnen. Want in uitvoering en gemak is deze machine voorlopig duidelijk koploper.

In Grondig 2 volgt nog een uitgebreid artikel over het belangrijkste Bauma nieuws van Caterpillar.