Case IH levert Topsoil Mapper van Geoprospectors

Case IH voegt bodemsensor Topsoil Mapper toe aan zijn productassortiment voor de besturing van werktuigen voor grondbewerking en zaaien. Met deze technologie kunnen werktuigen voor grondbewerking automatisch via Isobus worden bestuurd. Case IH werkt al actief samen met de Oostenrijkse technologieleverancier Geosprospectors Gmbh.

Na vele jaren van ontwikkeling heeft Geoprospectors GmbH een sensorsysteem ontwikkeld dat in staat is de relevante bodemparameters in realtime te detecteren en deze gegevens direct naar de computer van de machine voor de grondbewerking te sturen en op die manier de dieptegeleiding te regelen. Tot op heden werden bodemkaarten in een aparte stap gecreëerd.

Het systeem werkt via een sensor die aan de voorkant van de trekker is gemonteerd. De  meetwaarden worden door de computer omgezet in besturingscommando’s voor de grondbewerking en vervolgens via Isobus naar de taakcomputer van de machine gestuurd. Naast de sensor is een volledig pakket leverbaar dat is voorzien van een Isobus-taakcomputer met werktuigbediening, dat achteraf kan worden gemonteerd voor werktuigen voor grondbewerking.

Zodra de sensor op de voorste Isobus-connector is aangesloten en de taakcomputer voor grondbewerking aan de achterste Isobus-connector is gekoppeld, kunnen de werkzaamheden beginnen. Er is geen ingewikkelde kalibratie nodig; de bestuurder selecteert één van de beschikbare besturingsprogramma’s en begint met werken. Standaardprogramma’s zijn leverbaar voor vlakke of diepe grondbewerking, maar ook voor werkzaamheden in de ondergrond. Tevens kunnen voor speciale gevallen parameters worden ingesteld voor gebruikersspecifieke regelingen.

De Topsoil Mapper kan voor alle gewas-, weers- en bodemomstandigheden worden gebruikt. De gegevens worden uitgewisseld via gestandaardiseerde formaten voor gegevensuitwisseling, zoals Iso-XML of Shapefile, om in de gebruikelijke landbouwbeheersystemen te worden geïntegreerd. De Topsoil Mapper kan ofwel als sensoronderdelen worden besteld of als een speciale oplossing voor frontgewichten. Case IH gaat de producten van Geoprospectors distribueren in Oostenrijk, België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Moldavië, Nederland, Polen, Roemenië, Zwitserland en Oekraïne.