Bretrac is klaar

De opvolger van de Kantonier is klaar. Deze week konden potentiele klanten de eerste meters maken met de Bretrac, de nieuwe wegbermmaaier van Wim van Breda. Voorzien van een Nederlands kenteken en daarmee toegelaten voor het werken langs de snelweg.

 

 • DSC08023 (Klein).jpeg

  De Bretrac is de opvolger van de Kantonier, maar nu met Nederlands kenteken.
 • DSC08001 (Klein).jpeg

  De blaasunit is breder gemaakt om op een lager toerental toch voldoende luchtverplaatsing te krijgen.
 • DSC08006 (Klein).jpeg

  Veenhuis heeft een bestaande kipper voorzien van snelverkeerassen en remmen.
 • DSC08009 (Klein).jpeg

  De Lochmann cabine geeft rondom goed zicht op het werk.
 • DSC08052 (Klein).jpeg

  Op de onderbouw zijn cilinders geplaatst waarmee het frame omhoog gebracht kan worden en op steunpoten gezet.

Met de komst van de Bretrac is er na vier jaar eindelijk een opvolger voor de Kantonier. Een snelverkeervoertuig geschikt om in 1 werkgang de bermen te maaien en het maaisel weer af te voeren.  Hoewel de huidige Kantoniers nog tot 2024 op de weg mogen blijven is het volgens Wim van Breda belangrijk dat er nu een opvolger komt. “De komende jaren kunnen we testen en ervaring opdoen zodat we ook tijdig de huidige machines kunnen gaan vervangen.”

De basis voor de Bretrac is een Daf vrachtwagen die door Van Ginkel wordt omgebouwd tot een soort werktuigdrager. Daarvoor gaat de Daf cabine eraf en komt er een nieuwe cabine van Lochmann op. Deze is in het midden geplaatst om rondom perfect zicht te hebben. In de cabine worden wel alle Daf besturingsonderdelen terug geplaatst inclusief dashboard. Dit heeft als voordeel dat elke Daf dealer het voertuig kan onderhouden. Van Ginkel past ook de aandrijflijn aan door de vooras hydrostatisch aangedreven te maken. Deze is bedoeld voor het werken langs de weg zodat de chauffeur het geheel met alleen het rijpedaal kan bedienen. In de hydrostaat stand zijn snelheden van 0 tot 20 km per uur mogelijk.

Op de onderbouw van de vrachtwagen is een draagframe gemaakt waarop met behulp van twist locks verschillende frames kunnen worden gemonteerd. De Bretrac moet zo een universele werktuigdrager worden waarop bijvoorbeeld ook een strooiunit of hoogwerker kan worden gemonteerd om deze multi-inzetbaar te maken.

In de deze week gepresenteerde uitvoering is op een draagframe een Herder Grenadier gebouwd.  Deze kan maximaal 7,10 meter links of rechts van het voertuig werken. In werkstand kan deze beneden de vier meter blijven zodat ook viaducten probleemloos gepresenteerd kunnen worden. Voor de aandrijving is er een aparte 225 pk sterke FPT-motor die de aansturing van de hele maaiunit verzorgt. Deze drijft drie load sensing pompen aan voor de maaiarm, klepelunit en afzuiginstallatie.

Om energie te besparen is de ventilator breder gemaakt zodat je bij lagere toerentallen toch voldoende capaciteit houdt. In de huidige constructie lijkt het te werken, maar het is nog aftasten of de verhouding lagere toeren en zwaardere ventilator voldoende is om een goede mix te krijgen tussen slijtage en massa.

In de huidige uitvoering hangt achter de Bretrac een Veenhuis opvangwagen. Deze is uitgerust met snelverkeerassen en een luchtdrukremsysteem. Er is gekozen voor een 20 m3 bak omdat deze in het standaard assortiment van Veenhuis zit.

Voor de toekomst denkt Wim van Breda ook aan andere uitvoeringen, zoals een grotere opvangbak of een combinatie met een extra as en dan een bak direct achter de maaiarm. Eerst wil het bedrijf nu de machine testen in de praktijk en met klanten overleggen in welke uitvoering ze deze graag op het erf willen.