Blikvangers op DeLuTa

DeLuTa 2018: twee dagen uitverkocht met ruim 6000 bezoeker per dag, circa 60 voordrachten en workshops en 270 bedrijven die zich presenteerden in de hallen. Met daaronder enkele verrassingen. De Duitse loonwerkersorganisatie BLU lukte het weer om in Bremen een puike beurs neer te zetten.

 • deutz.jpg

  Eén van de blikvangers was deze Deutz-Fahr met omkeercabine, een ontwikkeling van speciaalbouwer Paul Nutzfahrzeuge. De cabine is draaibaar, dus ook in schuine stand te zetten en in hoogte verstelbaar. Hij kan voor transport worden teruggezet in de normale stand.
 • evers.jpg

  Evers Agro timmerde flink aan de weg met de nieuwe negen meter brede Tribus, waarmee op grasland en op bouwland kan worden gewerkt. Voor grasland kan de rol met eventueel extra schijven worden opgeklapt. Evers ziet voor Nederland ook mogelijkheden voor loonwerkers die een hoog aandeel bouwland bewerken.
 • krude.jpg

  S. Krude heeft eigenlijk altijd wel wat bijzonders staan, zoals deze Krugar 1350 SMU. U herkent uiteraard de zelfrijder die is gebruikt om gespecialiseerd breed te klepelen.
 • michelin.jpg

  Met zijn profielvorm en afgeronde nokken meer voor het vlakke Nederlandse grasland dan voor het heuvelachtiger Duitsland, waar meer tractie nodig is. Dat was de reactie op deze nieuwe Michelin IF 1000/55R32-FloadXbib-band. Die is goed voor zeventien ton draagvermogen bij 15 km/u en veertien ton bij 30 km/u.
 • samson.jpg

  Samson toonde deze frontaanzuigunit voor trekkers met uitrijdcombinatie om die zo sneller en gemakkelijker op de aanvoercombinatie aan te sluiten. Naast de scharnierende aanzuigslang gaat er een transportleiding boven over de trekker naar de uitrijdcombinatie.
 • krone.jpg

  De beurs stond vooral in het teken van ontmoeten en relatiewerk, zoals hier bij Krone volle bak bij de nieuwe hakselaar, en uiteraard discussiëren over haksel- en voederkwaliteit.
 • new holland.jpg

  New Holland liet zich niet door de Duitse hakselaarfabrikanten aan de kant drukken, getuige deze duidelijke en prikkelende uitleg over de veelzijdige mogelijkheden om fijn, grof en voor biogas te hakselen zonder aanpassingen te hoeven doorvoeren.
 • krassart.jpg

  Dan kom je ergens mee voorrijden: deze agrotruck met afhankelijk van de bandenmaat (hoogte) een 65- tot 70-kuubs Krassort Green Trans-silagewagenopbouw met een totale lengte van 13,10 meter. Hij is vrijgegeven voor 60 km/u en kan worden voorzien van banden tot de maat 810/45R26.5, die in het veld in hondengang kunnen.
 • bomech.jpg

  Bomech toonde zijn nieuwe verticale verdeler, de Alrena. Dankzij luchtaanzuiging aan de onderkant, door de rotor heen, claimt Bomech een betere doorstroming en dus een betere verdeling bij lage giften.
 • bergmann.jpg

  Bergmann presenteerde een update van de bekende Shuttle-opraapwagens. Meest opvallend zijn de nu schuin naar voren staande zijschragen. In grote lijnen is de 49-kuubs 490S met zijn hydraulische tridemstel, 2,30 meter brede pick-up en 53 snijmessen gelijk gebleven
 • fendt.jpg

  De voorheen gele Agco-machine in Fendt-kleur leveren, blijkt volgens de Duitsers goed te werken. Er zijn er volgens hen al zo’n 120 in Fendt-outfit verkocht. En dat is aanmerkelijk meer dan de getrokken versies. Ze melden er nog bij dat de laatste nu ook in 36-meter-uitvoering komt.
 • rotselmash.jpg

  Rostselmash was prominent aanwezig omdat het kansen ziet in West-Europa. Het heeft daarvoor al diverse steunpunten, waaronder één in de buurt van Osnabrück. Rostselmash mikt op loonwerkers die voor een scherpe prijs een goede maaidorser willen met lage onderdelenprijzen en waaraan je nog zelf kunt sleutelen.
 • vredestein band.jpg

  Vredestein was nadrukkelijk aanwezig met zijn nieuwe grote Traxion Optimal VF-banden, in dit geval in de nieuwe maat VF900/60R42. Vredestein claimt vanwege een afwijkende hiel- en karkasstructuur een extra goede drukverdeling bij lage spanning en toch stabiel transportwerk.
 • welkomi.jpg

  Drie hallen met machines, een aparte hal met doorlopend maar liefst zestig workshops en sprekers, ook vanuit de industrie.
 • feest.jpeg

  Twee keer volle bak in Bremen. Een sterk visitekaartje van de BLU. ‘s Avonds eerst eten, dan wat indrinken en daarna barst het Jahrabschlussfest los. Over twee jaar weer.

Eén hal was compleet ingericht voor voordrachten, forums en workshops. In andere hallen toonden de firma’s een select programma om het compact te houden en de nadruk op relatie en netwerken te leggen. Het is niet de beurs van de noviteitenparade. Die waren er wel. Want het door de bedrijven in het najaar gepresenteerde noviteiten had menig loonwerker nog niet gezien. Prima moment om ook daar over bij te praten. ‘s Avonds was er de jaarlijkse party voor loonwerkers en medewerkers. Ook dit jaar was het er weer bere-loonwerk-gezellig. We pikten er voor u enkele opvallende zaken uit van de beursvloer.