BKT wil ook in Nederland haar marktaandeel verder uitbreiden

Balkrishna Industries Limited (BKT) maakte, woensdag 9 januari, bekend stevig te gaan investeren om zo wereldwijd verder door te groeien. Zo wil het bedrijf de aanwezigheid van het merk op alle markten uit gaan breiden, maar ook het merk zelf steviger neer gaan zetten. Ook in Nederland ziet BKT nog volop kansen.

 

“Waar het bedrijf nu wereldwijd een marktaandeel bezit van 6 procent, moet dat in 2025 toegenomen zijn tot 10 procent”, aldus Arvind Poddar, voorzitter en uitvoerend directeur van BKT. Hij is tevens de hoofdaandeelhouder in het bedrijf. Om de groei te behalen wordt op diverse fronten flink geïnvesteerd. Zo steekt het bedrijf bijvoorbeeld 100 miljoen Amerikaanse dollar in het bouwen van een fabriek in de VS.

Productie verhogen

“Het doel is een productie van 20.000 ton in de VS. Het wordt onze zesde fabriek”, zegt Poddar. De locatie moet niet alleen de directe omgeving van banden gaan voorzien, maar de hele regio gaan bedienen. “Het volume wat we niet in de fabriek kunnen produceren blijven we uit India halen”, aldus Poddar. Door sneller te kunnen leveren hoopt het bedrijf nog beter de concurrentie aan te kunnen gaan met andere bedrijven. De bouw kost ongeveer 18 tot 24 maanden, wat inhoudt dat de fabriek rond 2021 operationeel wordt.

Ook in India wordt geïnvesteerd. Zo gaat er 50 miljoen euro naar een nieuwe fabriek die Carbon Black gaat produceren. Een belangrijk product in de productie van banden. Door het in eigen hand te nemen wil BKT minder afhankelijk worden, maar het maakt het ook mogelijk om nieuwe producten te gaan produceren, waarmee innovaties verder mogelijk worden.

Ten slotte wordt de fabriek in Aurangabad compleet opnieuw opgebouwd, op een kleine afstand ten opzichte van de huidige fabriek. De nieuwe fabriek moet eveneens een capaciteit gaan krijgen van 30.000 ton per jaar.

Marktleider worden

Alles samen moeten de investeringen zorg dragen voor een grotere productie van banden. Het doel van BKT is dan ook marktleider worden op het gebied van Off-highway banden. Daarnaast streven ze er naar hun positie in OEM uit te breiden. Op termijn worden er ook nog nieuwe bandenmaten aan het assortiment toegevoegd, waaronder ’49, ’51 en ’57 inch banden.

“Waar willen we groeien?”, zegt Rajiv Poddar, zoon van de huidige directeur en tevens ook uitvoerend directeur van BKT. “Overal, maar de eerste focus ligt op India, daarna volgt Europa en dan komt Amerika.” Als het gaat om de segmenten dan ziet BKT grote kansen in het segment OTR banden. Op de beurs in Parijs is BKT dan ook van plan de grootste radiaal band tot nog toe te lanceren: de Agrimax force.

Het betekent echter niet dat BKT niet minder ambitieus is voor de landbouw, want in hun opinie is dit nog steeds een belangrijke aanjager van de economie. “De oplossingen voor morgen, hopen we vandaag te vinden”, sluit Dilip Valdya af Hij houdt zich bezig met de technologische ontwikkelingen binnen BKT. Waarmee de ambities van de bandenproducent in een paar woorden worden samengevat.