Bijpraten over nieuwste ontwikkelingen op BVOR-dagen

Op de mooie ruime locatie van Bruins & Kwast in Goor vonden dit jaar de BVOR-dagen plaats. Leveranciers toonden daar de laatste ontwikkelingen en trends in de groen- en houtrecycling. Daarin was vooral blijvende aandacht waarneembaar voor het steeds beter op maat maken van het gewenste (fijne) eindproduct en een toenemende belangstelling voor elektrische en hybride technieken. Er waren nieuwkomers, maar je zag ook dat dat doorontwikkelde ‘golden oldies’ het goed blijven doen.

 • morbark.jpg

  Goud van oud, maar wel de doorontwikkelde laatste versie die het goed blijft doen, is deze Morbark 3400 XT Wood Hog, een horizontale shredder. Zijn troef is in één keer een goed eindproduct zonder veel stof, in combinatie met bewezen techniek. De 3400 XT heeft een invoeropening van 134 bij 96 centimeter in combinatie met een 570 kW (765 pk) Cat-motor en Morbark Integrated Control System (MICS). De machines zijn te verkrijgen met een snelwisselsysteem voor shredder en versnipperaar.
 • doppstadt AK 310.jpg

  Niet alleen grotere machines, want er was ook oog voor kleinere ondernemingen. Voor het werken in compactere ruimtes is dit instapmodel van Doppstadt, de AK 310, een sneldraaiende mobiele verkleiningsmachine voor het verkleinen van hout en groenafval. Deze heeft een 230 kW (310 pk) MTU-zescilinder-krachtbron in combinatie met een 147 centimeter brede trommel met een diameter van 90 millimeter en een 274 centimeter brede invoer.
 • aernart 2.jpg

  Een machine voor de cumelaondernemer die kleinere eenheden (eventueel op locatie) omzet, is deze getrokken Menart SP 60-omzetter. De SP 60 is met 2,70 meter tunnelbreedte en 2,20 meter hoogte de grootste getrokken versie. Menart claimt een capaciteit tot 4000 kuub per uur bij 186 kW (250 pk) trekkervermogen. De fabrikant zegt dankzij het gebruik van schoepenbladen twintig procent meer zuurstof toe te voegen.
 • komptech.jpg

  Al enkele jaren in gebruik is deze Komptech Multistar L3-sterrenzeef van G.M. Damsteegt BV. Die wordt graag getoond, omdat deze inspeelt op de vraag om volledig elektrisch te kunnen draaien. Deze driefractiezeef is geschikt voor het afzeven van compost, biomassa en gebroken sloophout. Zowel het grove als het fijne sterrenbed is voorzien van reinigingsvingers, zodat de zeef onder natte, zware omstandigheden eerder en langer kan doorzeven.
 • terra select.jpg

  Over bekend gesproken: de Terra Select T60-zeven met zijn met hun 550 centimeter zeeftrommel met een diameter van 220 centimeter nog altijd de grootste in diameter. In details is de Terra Select wel doorontwikkeld. Denk onder andere aan de verzinkte transportband van 1000 en 120 centimeter breedte. De T60 heeft een 81 kW (110 pk) JCB-diesel, die daarmee voldoende vermogen levert voor opties als een schijf-/sterrenzeefdek of windshifter. De machine is opgegeven voor een zeefcapaciteit tot 200 kuub per uur.
 • pronar MRW.jpg

  Voor het eerste in Nederland en na de BVOR-dagen als demomachine inzetbaar is deze Pronar MRW 1300, een enkelassige langzaamdraaier met een drie meter lange as die is voorzien van 42 beitels Hier werd hij getoond met enkel een tegenmes, maar desgewenst is hij binnenkort ook leverbaar met meerdere opties beitels, tegenkammen en korven voor de gewenste eindproducten.
 • mc closkey.jpg

  Deze door Pon getoonde Ierse McCloskey R155-schudzeef viel op de demo op. Het is een machine die zich vooral manifesteert als alternatief voor capaciteitsgrondzeven en als tegenhanger van sterren-en trommelzeven. Pon wilde laten zien dat deze schudzeef ook in het groen goede prestaties kan laten zien. De R155 is uitgerust met een topdek van 488 bij 152,5 centimeter en een onderdek van 457,5 bij 152,5 centimeter.
 • aksel.jpg

  Hencon Forestry benutte de BVOR-dagen om de naamswijziging van Dutch Dragon in Axsel te laten zien. Dat er voor een naamswijziging is gekozen, is te begrijpen, mede omdat je bij googelen op de naam Dutch Dragon ook op cannabis uitkomt. Tegelijkertijd met de nieuwe naam krijgen de bosbouwmachines een nieuwe kleurstelling en nieuwe typeaanduidingen. De types heten niet langer EC, maar AX. Technisch zijn het de bekende Dutch Dragons
 • heizo hack.jpg

  Een aparte verschijning op de BVOR-dagen was deze combinatie van een Merlo MF 40.9 CS-verreiker en een Heizo Hack HM 8-400-chipper. De Lille gebruikte de BVOR-dagen om de mogelijkheden van zijn Merlo met PTO en hef te tonen in het groen, en dan met name het ook via de PTO kunnen aandrijven van zo’n chipper.
 • Pezzolato.jpg

  Hencon in Ulft is een strategische samenwerking aangegaan met het Italiaanse Pezzolato en vermarkt de Pezzolato-lijn chippers onder eigen naam. Het toonde deze grootste Pezzolato PTH 1400/1000-chipper, met 858 kW (1150 pk) Man-krachtbron en een invoer van 1400 bij 1100 millimeter, goed voor tot 80 centimeter dikke stammen. De grote dichte trommel met een doorsnede van140 centimeter is uitgerust met een dubbele rij van vijf messen voor een goede snijkwaliteit.
 • terex tbg.jpg

  Voor het eerst te zien in Nederland was deze 36-tons Terex Ecotech 630 TBG-sneldraaier die is uitgerust met ruime invoer van 78 bij 170 centimeter en een 175 centimeter brede hamerrotor die een diameter heeft van 110 centimeter in combinatie met een 493 kW (661 pk) Scania-V8 die voldoet aan Stage IV. Kenmerken zijn de robuuste invoer in combinatie met een groot invoerwiel en een intelligent zeefopeningsysteem om metaal te verwijderen voordat het schade aanricht.
 • doppstadt inventhor.jpg

  De Doppstadt Inventhor 9 met 395 kW (530 pk) MTU-motor heeft een gepatenteerde directe en toch variabele aandrijving met overbelastingsbeveiliging en terugdraaimogelijkheid, een geheel uitklapbare zijwand met tegenmes en 700 millimeter ruimte tussen rotor en band. Opvallend is deze uitvoering met opgebouwde zeef om in hout in één keer op maat een goed eindproduct te realiseren.
 • neuenhauser.jpg

  Stoevelaar-Machinery heeft de import van Neuenhauser op zich genomen. Neuenhauser toonde deze Super Screener ZF sterrenzeef en daarnaast de Targo 3000 enkel wals langzaamdraaiende verkleiningsmachine waarbij het tegenmes via de zijkant hydraulisch uitklapbaar is voor controle en service. Deze vormt een goede aanvulling op de bekende Hammel langzaamdraaiende verkleiningsmachines met dubbele walsen die Stoevelaar ook importeert.

Op alle fronten kijkt de BVOR terug op geslaagde demodagen bij gastbedrijf Bruins & Kwast Biomass Management in Goor. Zo’n 1200 bezoekers bezochten het tweedaagse evenement op 5 en 6 juni. In totaal 44 machines lieten zien hoe zij groenafval opwerken tot diverse biobased producten: snel- en langzaamdraaiers, zeefmachines, chippers, omzetmachines en kranen. Naast de importeurs van de machines stonden hier ook andere exposanten met een link naar de branche. Nieuws is een groot woord in de digitale snelweg van tegenwoordig, maar toch was er genoeg actueels te beleven. Denk aan het kersverse importeurschap van de Neuenhauser-lijn bij Stoevelaar, die onder andere de Super Screener 2R-sterrenzeef en de langzaam draaiende Targo 3000 1-verkleiningsmachine toonde. Verder was er de nieuwe naam Axsel voor de voorheen als Dutch Dragon bekend staande chippers van Hencon Forestry in Ulft. Verder waren er machines die voor het eerst in Nederland zijn of net op de markt zijn, zoals de imposante Terex Ecotec 630 TBG-high-speed-shredder, de getrokken Menart SP 60-omzetmachine, de Doppstadt Inventhor 9 en de immense Pezzolato PTH 1400/1000-chipper met 858 kW (1150 pk) MAN-krachtbron. Van Herwijnen toonde voor het eerst de Pronar MRW 1300-single-shaft-langzaamdraaier. We zagen weer een hoog aandeel cumelabedrijven onder de demonstrerende bedrijven. Enkele beelden van wederom een boeiend, compact en informatief evenement op een mooie locatie.