Automatische Cat bulldozer

Caterpillar heeft voor zijn D3K2, D4K2 en D5K2 bulldozers een volledig automatisch 3D besturingssysteem ontwikkeld. Met dit systeem wordt de hele besturing van het bulldozerblad geregeld door het Cat Gradesysteem.

 

  • Cat bulldozer.jpg

    Bij het nieuwe systeem zijn de antennes geintegreerd in het dak van de cabine.

Met dit systeem is het mogelijk om het hele werk, van het ruwe terrein tot het laatste beetje afwerken volledig automatisch te doen. De machinist hoeft de bulldozer alleen te besturen om het juiste perceel af te werken. Het systeem werkt met de GNSS-satellieten in combinatie met een grondstation. Bij gebruik van dit systeem is volgens Cat een grote besparing mogelijk in bewerkingskosten. Doordat het werk sneller gebeurd met minder kosten voor brandstof, manuren en machine uren.

Het Cat Grade 3C systeem is nu nog optioneel, maar wordt voor wie dat besteld volledig ingebouwd. The gps-antennes zijn geïntegreerd in de cabine waardoor er geen antennes meer op het dozerblad inclusief kwetsbare kabels gemonteerd hoeven te worden. Met behulp van het basisstation en 3 richtingssensoren bepaalt de boordcomputer zelf de positie van het dozerblad en regelt op basis daarvan de positie.

Op het scherm in de machine ziet de machinist precies het werkvlak, het ingestelde doel en de voortgang van het werk. Op basis daarvan kan hij dan de beste werkroute bepalen. Het Caterpillar AutoCarry is in het systeem geïntegreerd om tot een optimale belasting te komen. Hierbij bepaalt de computer op basis van de bodemonstandigheden en de slip de instelling van het dozerblad. Een laatste bijkomend voordeel van het geintegreerde systeem is dat het niet meer nodig is om de antennes en andere onderdelen aan het eind van de dag te verwijderen.