ATH:Positief vooruit

De stemming op de ATH-beurs was positiever dan vooraf verwacht. De veehouders hebben blijkbaar over het algemeen nog genoeg reserves voer van voorgaande jaren om dit droge jaar te overleven en tonen interesse. In het verlangde daarvan gaat onze sector dus ook gewoon door.

 

 • DSC08286 (Klein).jpeg

  Agribumper heeft nu ook een bumper voor in de fronthef. Vooral bedoeld voor de klanten die hem puur voor de veiligheid aanschaffen. In de standaardvorm heeft hij vooral succes door de mogelijkheid om extra frontgewichten mee te nemen.
 • DSC08269 (Klein).jpeg

  Het Orbit voorzetstuk van Claas is volledig nieuw geconstrueerd. De draaiende delen zijn grotendeels gelijk, maar daar omheen is alles vernieuwd. Het resultaat is een bek die vlakker staat, met minder draaiende delen in de aandrijving en een beter lopende invoer.
 • DSC08293 (Klein).jpeg

  Bij New Holland nu ook een complete lijn hooibouwmachines. Voorlopig mogen de dealers ze vooral proberen en kijken hoe de klanten reageren. Op termijn moet het voor de dealers net als bij merken als Fendt en MF een logische aanvulling zijn op de trekkers van het merk.
 • DSC08320 (Klein).jpeg

  Perfect heeft nu een 3D box voor de ophanging van de frontmaaier. Dat garandeert een optimale bodemvolging op elk terrein. Vooral handig in bermen en taluds van snelwegen.
 • celli.jpg

  Een van de hardlopers dit jaar is de overtopfrees van Celli. Importeur Argi heeft meer moeite ze snel geleverd te krijgen dan ze verkocht te raken. Passend bij zo’n droge zomer waarbij gezocht wordt naar snelle efficiënte methoden.
 • Holmer.jpg

  Toch nog in Nederland de nieuwe hydrostatisch aangedreven kleinere Holmer Terra Variant 435. Hij gaat komende week nog demodraaien in Nederland. Wie hem wil zien moet even bellen met importeur RosierGreidanus in Winsum(FRL.)
 • kuhn.jpg

  Er wordt ondanks een (tot dusver) mager grasjaar wel degelijk geïnvesteerd in hooibouw. Zeker nu de trend lijkt te gaan naar meer gras dan mais. Deze nieuwe Kuhn Merger is een goed voorbeeld naar vooral een stijgende belangstelling voor kwaliteit verbeterende technieken.
 • tebbe.jpg

  Bodemvriendelijker is een blijvende trend. Uit het spoor rijden is daarin een belangrijke om bodemverdichting te verminderen. Tebbe liet dat mooi zien met de vaste mest strooier op 750/60 R 30.5 in hondengang.
 • veenhuis.jpg

  Het was al bekend dat Veenhuis proefdraaide met dubbele schijven. Maar nu is hij er dan officieel, de Veenhuis Eeroject Twin in 8,77 en 8,63 m werkbreedte, een onderlinge kouterafstand van 18,57 cm. Schroefveer elementdrukregeling, spoorvolgend opgehangen, hydraulische voetafsluiters. Uiteraard op zijn Veenhuis degelijk gebouwd.
 • retour.jpg

  En na afloop tevreden naar huis met een tas vol goede gesprekken en opgedane kennis. Tot de volgende keer.

Toch is de verwachting dat de investeringsdrift bij loonwerkers voor verschillende machines wat afneemt. Door de droge zomer zijn er minder uren gemaakt met persen, silagewagens en hakselaars. Dat kon bij sommige bedrijven wel eens betekenen dat ze een investering een jaartje uitstellen.  

John Deere is daarin de partij die het afgelopen seizen het meeste winst heeft gemaakt. Mede te danken aan het My John Deere en de opbrengstmetingen inclusief kwaliteitsbepaling.  Bij het bemesten is het vooral sectie en gps wat nu massaal aangeschaft wordt. De fabrikanten hebben de ontwikkelingen wel een beetje op de rem gezet in afwachting van verdere regelgeving en goedkeuring van apparatuur. Dat geldt zerk voor de sleepvoetbemester waarbij het afwachten is hoe de regelgeving rond het bijmengen van water zich ontwikkeld.

Op deze foto’s een aantal zaken die ons opvielen op de beurs.