Agrirouter startklaar

Vanaf komend voorjaar is het mogelijk om data van machines en tractoren uit te wisselen via Agrirouter. Dit is een cloud platform dat alleen bedoeld is om data vloeiend tussen verschillende partijen te laten stromen.

 

  • Agrirouter.JPG

    Mens en machine moeten dankzij Agritrouter probleemloos via computer en cloud met elkaar kunnen communiceren.

De komst van Agrirouter werd vorig jaar op de Agritechnica aangekondigd als een samenwerking tussen een groot deel van de belangrijkste Europese machinefabrikanten. Zij presenteerden daar het ontwerp van een platform dat ervoor zorgt dat data op een eenduidige manier worden opgeslagen en verwerkt. Het doel is simpel, zorgen dat barrières worden weggenomen in de communicatie tussen de zogenaamde farm managementprogramma’s en de machines. Deelnemers aan Agrirouter garanderen een probleemloze uitwisseling van bijvoorbeeld taakkaarten tussen bedrijfscomputer en machine.

Om dit te realiseren is door SAP een cloud omgeving gemaakt waarop iedere deelnemer kan inloggen. Wie dat doet moet zijn machinedata op een duidelijk gedefinieerde manier aanleveren aan het platform. De gebruiker van een machine moet deze daarvoor een keer aanmelden. Daarna vindt uitwisseling automatisch plaats zodra er verbinding is tussen de cloud en de machine.

Registreren

Aan de andere kant van het systeem moeten machinegebruikers zich registreren via MyAgrirouter. Daar kunnen ze een eigen omgeving aanmaken en hun machines registreren. Na aanmelding krijgen ze daarna automatisch alle gegevens in hun bedrijfscomputer. Deze data moeten daarna worden verwerkt in een eigen farm managementprogramma. Want dat is wat Agrirouter nadrukkelijk niet biedt, een eigen mogelijkheid om gegevens te verwerken.

Omgekeerd is het zo mogelijk om bijvoorbeeld een taakkaart voor het uitrijden van mest te maken voor een perceel. Deze kan via de Agrirouter connectie direct doorgestuurd worden naar de machine. Doordat iedereen altijd binnen dezelfde omgeving werkt zou dat probleemloos moeten verlopen.

Tot de deelnemende partijen behoren nu grote machinefabrikanten als Krone, Kuhn, Amazone, Pottinger en Holmer. Maar ook Agco en SDF nemen deel aan het project. Zij weten dat het daardoor altijd goed gaat in de datacommunicatie tussen hun boordcomputer en de aangedreven machine.

De verwachting is dat het systeem in februari helemaal operationeel is, waarna in de maanden daarna de eerste gebruikers aan de slag kunnen. Wie nu al rond wil kijken wat de mogelijkheden zijn, kan terecht op www.agrirouter.com

Meer informatie over de opzet en achtergronden in de komende papieren Grondig.