Agrifac wint bronzen Sikkel

Met het camerasysteem op de spuit voor een plantspecifieke behandeling heeft Agrifac de Bronzen Sikkel, de innovatieprijs van Agrotechniek Holland gewonnen. De tweede prijs was voor het actieve aanhanger remsysteem van Case en New Holland en de derde prijs was voor het waterbehandelingssysteem van Homburg.

 

  • DSC08252 (Klein).jpeg

    Agrifac is de trotse Nederlandse winnaar van de Bronzen Sikkel.
  • DSC08259 (Klein).jpeg

    Alle prijswinnaars bij elkaar.
  • DSC08306 (Klein).jpeg

    Het systeem van Homburg oogt weinig sexy en is op de spuit nauwelijks terug te vinden, maar heeft wel een groot positief effect wanneer de gebruiker beschikt over hard water.

Over de eerste ervaringen met het AiCPlus systeem van Agrifac kon u al lezen in Grondig nummer 7.(zie bijlage bij dit bericht)  Bij deze spuit detecteert een camera welke planten in een perceel staan en daar niet thuishoren. Op basis van deze waarneming is het mogelijk om direct plaatsspecifiek te spuiten. Het systeem is zelflerend, zodat de herkenning steeds beter en sneller wordt. Al is daar zeker in dit ontwikkelstadium nog hulp van de gebruiker bij nodig.

De jury kende een tweede prijs toe aan Case IH/Steyr voor de S-Brake en aan New Holland voor het Intelligente aanhangwagenremsysteem. “Beide bedrijven ontvangen deze tweede prijs, omdat hun nieuwe aanhangwagenremsysteem ervoor zorgt dat de aanhanger remt zonder rempedaal, maar op de bak en door gas terug te nemen. Dit zorgt voor verbetering van de verkeersveiligheid en voor extra stabiliteit”, aldus het juryrapport. De derde prijs was voor Homburg Holland met WaterXTRTM Dit is CO2-injectiesysteem waarbij de CO2 wordt gebruikt om het water op een pH tussen 5 en 7 te brengen, wat noodzakelijk is om een optimaal spuitresultaat te krijgen. Bij de behandeling wordt het water ook gemagnetiseerd wat niet alleen een positief effect heeft op het effect van sommige middelen, maar ook een betere werking geeft van de CO2.

De vakjury – met juryleden Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/Landbouwmechanisatie en Veehouderij Techniek), Toon van der Stok (CUMELA/Grondig), Hessel Doornbos (Agrio/Trekkerweb.nl), Frits Huiden (Reed Business/TREKKER en Boerderij) en Han Reindsen (LTO/Nieuwe Oogst) - bekeek bijna 60 inzendingen en beoordeelde in welke mate ze vernieuwend en onderscheidend zijn voor de toekomst van de agrarische sector.

Dit leverde 10 nominaties op, de overige genomineerden waren Agrometius met Taakkaart.nl, AppsforAgri met Spuitplanner, Evers Agro met Evers Ruggenteeltwoeler, Maschinenfabrik Bernard Krone GMBH Co. KG met Big X 80 serie, Michelin Nederland NV met EvoBib, PERFECT – Van Wamel met 3D-Flexbok en REMA Environmental Machinery BV met REMA EnviMaxX - E 475.

Alle innovaties en merken die getoond worden staan op www.agrotechniekholland.nl.

AgroTechniek Holland in Biddinghuizen duurt nog tot zaterdag en is geopend van 10 tot 17 uur.

 

Bijlagen: