Agrifac; nieuwe fabriek, nieuwe spuit

Dubbel feest bij Agrifac deze week. Niet alleen werd de nieuwe fabriek geopend, ook werd de tweede generatie van de Endurance spuit gepresenteerd. Het toont de ambitie van Agrifac om door te groeien als technologisch marktleider op het gebied van zelfrijdende spuiten.

  • DSC06188 (Small).JPG

    In de nieuwe fabriek worden de zelfrijders in een lopende band systeem gebouwd.
  • DSC06190 (Small).JPG

    De nieuwe bedieningsconsole van de Endurance 2. Dit moet de nieuwe standaard voor Agrifac spuiten worden.

De nieuwe fabriek die Agrifac heeft gebouwd op het eigen bedrijfsterrein toont direct dat het bedrijf meer wil zijn dan een twaalf in een dozijn fabriek. Want in tegenstelling tot veel nieuwe bedrijfshallen die van het type rechttoe rechtaan zijn, is hier gekozen voor uitbreiding in de stijl van het beeldbepalende kantoorpand van Dudok aan de voorzijde. Dankzij gemetselde pilaren die boven het dak uitsteken, heeft het bedrijf direct een authentieke uitstraling. Het leverde het bedrijf niet alleen al veel complimenten op van bezoekers en inwoners, maar ook burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland loofde de inzet van directeur Peter MIllenaar om de nieuwe fabriek een echt visitekaartje van de stad te maken.

Millenaar bedankt op zijn beurt de Burgemeester en de stad Steenwijk voor de medewerking bij het realiseren van dit project. “Twee korte gesprekken met de gemeente waren voldoende om het hele vergunningentraject gerealiseerd te krijgen. Dat hoor je wel eens anders voor een hal van 240 meter lang en 60 meter breed.” Daar heeft ongetwijfeld het stijlvolle ontwerp aan bijgedragen meende hij. “Het past bij onze filosofie dat het leuk moet zijn om hier te werken. Daarvoor was deze nieuwbouw noodzakelijk, want in de oude fabriek paste het gewoon niet meer. Nu we weer ruimte hebben is het voor iedereen een prettige werkomgeving.”

Duurzaam

De nieuwe fabriek is niet alleen mooi, maar ook duurzaam. De fabriek is geheel gasloos en bijna energieneutraal dankzij een groot aantal zonnepanelen op het dak. Binnen zijn er Led lampen die op de werkvloer zorgen voor een aangename werkomgeving. De fabriek is volgens Millenaar zo zuinig dat hij vermoedde dat bij de openingsplechtigheid er geen tien personen waren die minder energie verbruikten dan Agrifac in de nieuwe fabriek.

Endurance 2

De openingsplechtigheid werd ook gebruikt voor het presenteren van een nieuwe spuit. De Endurance 2 is de opvolger van de huidige Endurance. De nieuwe spuit heeft een aangepast onderstel waardoor het mogelijk is, de spoorbreedte voor buitenlandse klanten te vergroten naar 4,3 meter. Gebleven is het unieke Stabilo onderstel van Agrifac. In Nederland is het belangrijk dat door de nieuwe constructie het mogelijk is banden tot een hoogte van 2,3 meter te monteren.

Nieuw is ook de overstap naar Cummins motoren. In deze machine ligt een 400 pk motor die het mogelijk maakt om met een snelheid van 30 km per uur te spuiten. Op de weg is zelfs een snelheid van 60 km per uur mogelijk. Een andere belangrijke vernieuwing is in de cabine te vinden. De cabine blijft van Claas, maar voor de bediening heeft Agrifac nu een eigen console ontworpen. Met één groot scherm van ruim 40 cm, waar zowel de bediening als de route over het veld in één oogopslag is te zien. Mooi aan de console is de manier waarop op het scherm de bediening van de knoppen naar boven komt. Zodra je met je hand over het knoppenpaneel beweegt, komen deze op het scherm in beeld. Zo kun je op het scherm blijven kijken om toch de instellingen aan te passen.

De nieuwe spuit heeft verder een groot aantal high tech snufjes. Zoals een boomhoogte regeling die uit drie delen bestaat of een systeem om veel meer pleksgewijs te spuiten waarbij het mogelijk is dit per dop te regelen.

Cloud systeem

Voor registratie van alle gegevens, maar ook voor ondersteuning vanuit de fabriek is de nieuwe spuit bijna standaard met de Cloud verbonden. Daar komt een speciaal platform waar gebruikers alle gegevens van hun spuit en spuitwerkzaamheden uit kunnen lezen. Agrifac hoopt daarnaast dat gebruikers haar toestemming geven om de spuit dagelijks te volgen om zo problemen zo vroeg mogelijk te kunnen signaleren. Maar natuurlijk ook om de gebruiker te ondersteunen als hij er niet uit komt. Al moet dat volgens directeur Peter Millenaar niet nodig zijn. “We maken onze spuiten zo super eenvoudig dat iedereen binnen vijf minuten snapt hoe het werkt.”