Afvalverwerkers weigeren Eikenprocessierups

De cumelabedrijven die de eikenprocessierups verwijderen kunnen ze nu zelf niet meer kwijt. Een groot aantal vuilverbranders weigert de zakken met eikenprocessierupsen te verwerken. Hoewel dit juist staat aangegeven als een voorgeschreven methode om ze te vernietigen.

 

Verschillende cumelabedrijven hebben zich afgelopen week gemeld bij CUMELA met problemen om de eikenprocessierups letterlijk kwijt te raken. Afvalverbranders weigeren namelijk om de zakken en containers met de EPR te verwerken. Hoewel hierover afspraken zijn gemaakt in de leidraad van het NVWA voor het verwijderen van de rupsen inclusief afvalverwijderingscode. Bedrijvenadviseur Gerwin Otten van CUMELA Nederland heeft na de klachten van de bedrijven in Gelderland met behulp van de bedrijven contact opgenomen met een aantal vuilverbranders zoals die in Duiven en Twence in Enschede. “We kregen overal hetzelfde te horen. Wij verwerken ze niet meer, omdat onze medewerkers er last van krijgen als een zak bij het opknijpen open gaat.”

Het gevolg is dat verschillende bedrijven nu met het afval opgezadeld zitten en niet weten waar ze er mee heen moeten. Geraadpleegde instanties, zoals de KAD, het meldpunt voor de eikenprocessierups en de organisatie van plaagdierbestrijders weten geen oplossing. De enige die ze wel wilden verwerken was de Rendac, (crematorium voor dieren). Bij hen mocht het afval dan niet in zakken zitten, maar in containers. Dat kan volgens Otten ook geen oplossing zijn. “Want als je die leeg schudt en reinigt heb je overal van die haartjes in de lucht. Dat lijkt me geen goed idee.”

Oplossing bij Ministerie

Nico Willemsen, secretaris van de sectie cultuurtechniek van CUMELA  heeft bij het zoeken naar en oplossing nu contact gezocht met het ministerie van LNV. “We willen graag met hen in overleg om een oplossing te vinden voor dit probleem. Onze leden werken dag en nacht aan het bestrijden van de rups en krijgen nu de problemen op hun bordje. Het ministerie moet helpen bij het zoeken van een oplossing. Anders kan ik me voorstellen dat ze er al gauw de brui aan geven.”

Een alternatief is het begraven van de eikenprocessierupsen en ze dan 8 jaar onder de grond laten zitten. Maar dat gaat alleen als ze worden weggezogen met een systeem waarbij de beestjes direct in het water komen. En dan moet je nog een plekje vinden, waar je die brij kwijt kunt en de eigenaar het acht jaar wil laten zitten. Dat zal ook niet meevallen denkt Otten.