Abemec naar de polder

Met de overname van Van Arendonk mechanisatie breidt Abemec het werkgebied uit naar het midden van het land. Met een pikant tintje. Want hier wordt het bedrijf een dealer die zaken doet met de andere Fendt importeur, de Mechangroep.

 

Abemec is in het Zuiden van het land al jaren de zelf importerende dealer voor Fendt in de provincies Noord-Brabant en Zeeland. In Limburg heeft het bedrijf ook een vestiging en ook deze valt als gevolg van oude afspraken onder het rayon van de Mechangroep. Het is dus volgens directeur Hans Quint van Abemec niet zo vreemd als het lijkt. “We gaan net als in Limburg in het nieuwe gebied gewoon als dealer zaken doen met de importeur.”

Veel belangrijker vindt hij de uitbreiding die het bedrijf hiermee realiseert. “We krijgen nu toegang tot het gebied waar de modernste boeren gevestigd zijn. Met als grote voordeel dat het vooral akkerbouwers betreft. Dat geeft ons een betere spreiding van de klanten, waarbij deze behoren tot de voorlopers. Nergens is het aandeel biologische boeren zo groot als in de polder. Dat zijn dan ook nog eens bedrijven die ver zijn op het gebied van biologische en precisielandbouw. Daar kunnen wij onze kennis goed inzetten en onze meerwaarde bewijzen. Het bedrijf past ons ook goed omdat het voor een groot deel dezelfde merken voert.”

Naaktgeboren zelfstandig

Met de overname van Van Arendonk verandert er meer in de polder. Want tegelijk wordt Naaktgeboren dat de laatste jaren ook tot de Van Arendonk holding behoorde verzelfstandigd door een management buy out. De twee bedrijfsvoerders Dammie Hulsebosch en Simon Doornbos nemen per 1 januari het bedrijf in Tollebeek over en gaan verder met de merken die tot dit bedrijf behoren. Door deze afsplitsing krijgen Case en Steyr weer een eigen vertegenwoordiger in het gebied die niet tot een concern behoort dat ook concurerende merken voert. Andere merken die bij het bedrijf blijven zijn Dewulff, Kverneland, Struik en VGM.

Eigenaar Marian van Arendonk heeft tot deze stap besloten toen bleek dat er in de familie geen opvolgers waren. Door het bedrijf aan Abemec te verkopen wil ze de klanten continuiteit garanderen met als voordeel dat er nu een krachtige organisatie achter staat. Abemec is een bedrijf met 225 medewerkers en in 2017 een omzet In 2017 van ruim 89 miljoen. Abemec is sinds 2016 een dochteronderneming van het Duitse BayWa AG.

Nieuwe naam

De drie vestigingen van Van Arendonk Mechanisatie worden geïntegreerd binnen de organisatie van Abemec en gaan verder als Abemec Zeewolde, Abemec Dronten en Abemec Ermelo. Deze vestigingen blijven gehuisvest in de huidige panden. Alle medewerkers van Van Arendonk treden in dienst van Abemec.
Het is de bedoeling om naast de huidige merken van Van Arendonk Mechanisatie, zoals Dewulf, Beco, Raven, JCB, Agrifac, Krone, Fendt en Valtra, in de toekomst ook nog een deel van het Abemec-assortiment toe te voegen.