94 m3 mais in kipper combi

Voor een klant in Amerika heeft Jan Veenhuis een kipper combi gebouwd die in één werkgang 94 m3 mais kan vervoeren. Om dat te realiseren heeft Mark Veenhuis een zijlossende kipper gebouwd op basis van het gewone onderstel. 

Voor Nederland is het een iets te grote combinatie. Want alleen al de twee kippers samen hebben een lengte van 18,5 meter en zijn buitenwerks 3,15 meter breed. Maar in Amerika waar het landbouwverkeer weinig regels kent is dit geen probleem. De kippers zijn verkocht aan een melkveebedrijf met loonwerktak die al negen 50 kuubs tandemassers had rijden. Zij kwamen met het idee om in één werkgang 100 m3 te gaan vervoeren met een 5 of 6 asser. Dat zag Mark Veenhuis niet zitten waarop hij het idee naar voren bracht om een zijlossende combinatie te maken. “Telefonisch verkocht, omdat ze ons kenden en wisten dat ze er op konden vertrouwen dat we problemen oplossen.”

Inmiddels draait de combinatie volop in e maisoogst in Amerika en het blijkt te werken. “Al blijven het voor de hoop kruiwagentjes die je leeg gooit,” lacht Veenhuis. De zijlossende kipper heeft een zijwand die in twee delen openklapt. Het onderste deel klapt naar beneden en dient zo als verbrede bodemplaat om de mais buiten de banden te laten vallen. Het bovenste deel, inclusief opzetschot klapt naar boven. Het lossen gaat bijzonder snel, want als de mais gaat schuiven valt dit er in één keer als een blok uit.

Beide wagens kippen tegelijkertijd zonder dat extra olie nodig is. De trekker blijkt voldoende capaciteit te hebben om ze tegelijk omhoog te brengen. “Het voordeel is dat de zijlossende wagen relatief weinig olie nodig heeft omdat de cilinder veel compacter is omdat deze niet zo hoog hoeft te gaan.”

Ook bij transport blijkt de combinatie nog mooi stabiel heeft Veenhuis gemerkt. Want voordat het geheel op transport ging heeft hij eerst een rondje gereden in de buurt van Raalte. “Geladen met houtsnippers en een kleine Nederlandse kipper erachter reed het prima. Al is die Nederlandse kipper dan een Dinky-toi.” En natuurlijk had hij geluk dat hij geen politieman met meetlint tegenkwam.